61
Q:

A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The Quantity sold at 18% profit is

A) 400 kg B) 560 kg
C) 600 kg D) 640 kg

Answer:   C) 600 kg



Explanation:

By the rule of alligation:

Profit of first part                         Profit of second part

So, ratio of 1st and 2nd parts = 4 : 6 = 2 : 3. 

{\color{Blue} \therefore } Quantity of 2nd kind = (3/5 x 1000)kg = 600 kg.

Q:

In a 48 ltr mixture, the ratio of milk and water is 5:3. How much water should be added in the mixture so as the ratio will become 3:5 ?

A) 24 lit B) 16 lit
C) 32 lit D) 8 lit
 
Answer & Explanation Answer: C) 32 lit

Explanation:

Given mixture = 48 lit

Milk in it = 48 x 5/8 = 30 lit

=> Water in it = 48 - 30 = 18 lit

Let 'L' lit of water is added to make the ratio as 3:5

=> 30/(18+L) = 3/5

=> 150 = 54 + 3L

=> L = 32 lit.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

11 402
Q:

A container contains 120 lit of Diesel. From this container, 12 lit of Diesel was taken out and replaced by kerosene. This process was further repeated for two times. How much diesel is now there in the container ?

A) 88.01 lit B) 87.48 lit
C) 87.51 lit D) 87.62 lit
 
Answer & Explanation Answer: B) 87.48 lit

Explanation:

For these type of problems,

Quantity of Diesel remained = 

Here p = 12 , q = 120

=> 

=> 120 x 0.9 x 0.9 x 0.9

=> 120 x 0.729

= 87.48 lit.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 355
Q:

Manideep purchases 30kg of barley at the rate of 11.50/kg and 20kg at the rate of 14.25/kg. He mixed the two and sold the mixture in the shop. At what price per kg should he sell the mixture to make 30% profit to him ?

A) 15.84 B) 14.92
C) 13.98 D) 16.38
 
Answer & Explanation Answer: D) 16.38

Explanation:

Given, Manideep purchases 30kg of barley at the rate of 11.50/kg nad 20kg at the rate of 14.25/kg.

Total cost of the mixture of barley = (30 x 11.50) + (20 x 14.25)

=> Total cost of the mixture = Rs. 630

Total kgs of the mixture = 30 + 20 = 50kg

Cost of mixture/kg = 630/50 = 12.6/kg

To make 30% of profit

=> Selling price for manideep = 12.6 + 30% x 12.6

=> Selling price for manideep = 12.6 + 3.78 = 16.38/kg.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 385
Q:

There are two mixtures of honey and water in which the ratio of honey and water are as 1:3 and 3:1 respectively. Two litres are drawn from first mixture and 3 litres from second mixture, are mixed to form another mixture. What is the ratio of honey and water in it ?

A) 111:108 B) 11:9
C) 103:72 D) None
 
Answer & Explanation Answer: B) 11:9

Explanation:

From the given data,

The part of honey in the first mixture = 1/4

The part of honey in the second mixture = 3/4

Let the part of honey in the third mixture = x

Then,

1/4             3/4

           x

(3/4)-x     x-(1/4) 

Given from mixtures 1 & 2 the ratio of mixture taken out is 2 : 3

=> 

=> Solving we get the part of honey in the third mixture as 11/20

=> the remaining part of the mixture is water = 9/20

Hence, the ratio of the mixture of honey and water in the third mixture is 11 : 9 .

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 440
Q:

In what ratio must a merchant mix two varieties of oils worth Rs. 60/kg and Rs. 65/kg, so that by selling the mixture at Rs. 68.20/kg, he may gain 10% ?

A) 2:3 B) 4:3
C) 3:4 D) 3:2
 
Answer & Explanation Answer: D) 3:2

Explanation:

Let he mixes the oils in the ratio = x : y

Then, the cost price of the oils = 60x + 65y

Given selling price = Rs. 68.20

=> Selling price = 68.20(x+y)

Given profit = 10% = SP - CP

=> 10/100 (60x + 65y) = 68.20(x+y)-(60x + 65y)

=> 6x + 6.5y = 8.20x + 3.20y

=>2.2x = 3.3y

=> x : y = 3 : 2

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 497