A) 145 | B) 150 |

C) 155 | D) 160 |

Explanation:

Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360º.

Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min. *i.e., 31/6 hrs *= ${\left(\frac{360}{12}*\frac{31}{6}\right)}^{\xb0}$= 155º

A) 180/14 min past 10 | B) 180/11 min past 9 |

C) 148/7 min past 10 | D) 154/11 min past 9 |

Explanation:

At 9 o’clock, the hour hand is at 9 and the minutes hand is at 12, i.e., the two hands are 15 min. spaces apart.

So, the minute hand should gain = (30 - 15) minutes = 15 minutes

55 minutes will be gained in 60 min.

15 minutes spaces will be gained in ((60/55) x 15) min. = 180/11 min.

The hands will be in the same straight line but not together i.e.,in 180 degrees at 180/11 min. past 9.

A) 57 days | B) 58 days |

C) 60 days | D) 61 days |

Explanation:

In this problem , it has considered that 65 mins = 1hr

So mins has increased by 5 mins so multiply 5 x 24 = 120 mins extra ,

That is now per day it adds 2hr extra, so divide 1440/26 = 59.384 days =~ 60 days.

A) 26 min | B) 24 min |

C) 22 min | D) 20 min |

Explanation:

Let the required number of minutes = M

Total minutes between 3o'clock and 6o' clock = 180 minutes

M + 50 + 4M = 180

5M + 50 = 180

5M = 130

M = 26 minutes.

A) 137.5 degrees | B) 222.5 degrees |

C) 192.5 degrees | D) 330 degrees |

Explanation:

Apply the formula for finding the angle:

Angle=(30h-(11/2)m( where m stands for minutes and h stands for hours)

Hence, 30x11 - 11/2x35 = 330 - 192.5 = 137.5 degrees

The reflex angle = 360 - 192.5 degree = 222.5 degrees.

A) 36 minutes | B) 48 minutes |

C) 35 minutes | D) 60 minutes |

Explanation:

For 1 hour, 20 minutes is slower, then for

06 miuntes - 2 minutes is slower

30 minutes - 10 minutes

Actual time | false time

12 12

01 PM 12:40 PM (20 minutes slower)

02 PM 01:20 PM

03 PM 02:00 PM

So, when actual time is 3pm, the false time is 2 pm.

So, it loses 60 minutes when it shows 2 pm.

A) 1 10/11 minutes past 2 | B) 1 10/11 minutes past 3 |

C) 1 11/10 minutes past 3 | D) 11 10/11 minutes past 2 |

Explanation:

Since, in one hour, two hands of a clock coincide only once, so, there will be value.

Required time $T=\frac{2}{11}\left(H\times 30+{A}^{o}\right)$ minutes past H.

Here H - initial position of hour hand = 2 (since 2 O'clock)

A° = Required angle = 0° (Since it coincides)

$T=\frac{2}{11}\left(2\times 30+{0}^{o}\right)$ minutes past 2

=> $\mathbf{1}\frac{\mathbf{10}}{\mathbf{11}}$ minutes past 2

A) 155 degrees | B) 175 degrees |

C) 205 degrees | D) 215 degrees |

Explanation:

The total angle traced by the hour hand is the angle traced in 7 hours and 10 minutes.

We know that the angle traced by the hour hand in one hour is 30º and in one minute is 1/2º.

Therefore, (30º x 7) + (10 x 1/2º) = 215º is the angle traced by the hour hand.

A) 541 times | B) 540 times |

C) 450 times | D) 275 times |

Explanation:

There are 60 minutes in an hour.

In ¾ of an hour there are (60 × ¾) minutes = 45 minutes.

In ¾ of an hour there are (60 × 45) seconds = 2700 seconds.

Siren sounds for every 5 seconds.

In 2700 seconds = 2700/5 = 540 times.

The count start after the first sound, the Siren will sound 541 times in ¾ of an hour.