A) Rs.22,000 | B) Rs.27,500 |

C) Rs. 26,400 | D) Cannot be determined |

Explanation:

A) 75% | B) 22.5% |

C) 35% | D) 50% |

Explanation:

Let the salary of Karthik 2 years ago be Rs.100

So, Lucky's salary 2 years ago was Rs.50

Karthik's present salary has seen two 10 percent increases. So as Lucky's salary.

So, Karthik's salary 1 year ago = 100 + 10% of 100 = 100 + 10 = 110.

Karthik's present salary = 110 + 10% of 110 = 110 + 11 = 121.

Lucky's salary 1 year ago = 50 + 10% of 50 = 50 + 5 = 55

Lucky's present salary = 55 + 10% of 55 = 55 + 5.5 = 60.5

Lucky's present salary of 60.5 = 50% of Karthik's present salary of 121.

A) 76.8 | B) 86.8 |

C) 78.8 | D) 84.8 |

Explanation:

Let 'M' be the maximum marks in the examination.

Therefore, Madhu got 32% of M = 32M/100 = 0.32M

And Kumar got 42% of M = 42M/100 = 0.42M.

In terms of the maximum marks Kumar got 0.42M - 0.32M = 0.1M more than Madhu. ---- (1)

The problem however, states that Kumar got 16 marks more than the cut-off mark and Madhu got 8 marks less than the cut-off mark. Therefore, Kumar has got 16 + 8 = 24 marks more than Madhu. ---- (2)

Now, Equating (1) and (2), we get

0.1M = 24 => M = 24/0.1 = 240

'M' is the maximum mark and is equal to 240 marks.

We know that Madhu got 32% of the maximum marks.

Therefore, Madhu got 32 x 240/100 = 76.8 marks.

We also know that Madhu got 8 marks less than the cut-off marks.

Therefore, the cut-off marks will be 8 marks more than what Madhu got

= 76.8 + 8 = 84.8.

A) 12 | B) 13 |

C) 11 | D) 10 |

Explanation:

Given 45 kg for painting

And 6% 0f 45 for wasting => 6x45/100 = 2.7 kg

Now total paint required = 45+2.7 = 47.7 kgs

But tins are available in only 4kgs

Then, no. of tins req = 47.7/4 = 11.4 => 12 tins

A) 6.67 % | B) 8 % |

C) 7.41 % | D) 9 % |

Explanation:

Let the price of 1 litre of diesel be Rs.x and let Karthik initially buy 'y' litres of diesel.

Therefore, he would have spent Rs. xy on diesel.

When the price of diesel increases by 25%, the new price per litre of diesel is 1.25x.

Karthik intends to increase the amount he spends on diesel by 15%.

i.e., he is willing to spend xy + 15% of xy = 1.15xy

Let the new quantity of diesel that he can get be 'q'.

Then, 1.25x x q = 1.15xy

Or q = (1.15/1.25)y = 0.92y.

As the new quantity that he can buy is 0.92y, he gets 0.08y lesser than what he used to get earlier.

Or a reduction of 8%.

A) 3241 | B) 2457 |

C) 2642 | D) 2834 |

Explanation:

Let the total number of votes polled in the election be 100k.

Number of valid votes = 100k - 20% (100k) = 80k

Let the number of votes polled in favour of K and L be a and b respectively.

a - b = 15% (100k) => a = b + 15k

=> a + b = b + 15k + b

Now, 2b + 15k = 80k and hence b = 32.5k

It is given that 100k = 8720

32.5k = 32.5k/100k x 8720 = 2834

The number of valid votes polled in favour of L is 2834.