**1. ANSWER : C**

**Explanation - **34 x 3.6 = 122.4 (since 1% = 3.6 degrees)

**2. ANSWER : B**

**Explanation - **(67/11) x 4000 = 24 363.6364

**3. ANSWER : C**

**Explanation - **(33 + 11) = 44

**4. ANSWER : A**

**Explanation - **Investment other than NRI and corporate houses is 33% = 335000. Also, investment by offshore funds and NRI's is equal to 27%.

Hence, (27 x 335000)/33 = 274 090.909

**5. ANSWER : B**

**Explanation - **FII's currently account for 33 out of 100.

If their value is doubled and all other investments are kept constant then their new value would be 66 out of 133 = approximately equal to 50%

**1. Answer : 3**

**Explanation : **Expenditure of Company B = 60 lakh

Income of Company B = $60\times \frac{180}{100}$= 108 lakh = 1 crore 8 lakh

Income of Company A = $10800000\times \frac{4}{5}$ = Rs. 8640000

Therefore, Required differeence = 10800000 - 8640000 = Rs.2160000

**2. Answer : 1**

**Explanation : ** Total expenditure on the employees of company A = $5000000\times \frac{28}{100}$ = Rs.1400000

Average Salary of the employees = $\frac{1400000}{100}$ = Rs.14000

**3. Answer : 1**

**Explanation : **Tax paid by Company A : Tax paid by Company B

= $5000000\times \frac{14}{100}$: $6000000\times \frac{6}{100}$

= 700000 : 3600000 = 35 : 18

**4. Answer : 2**

**Explanation : **Difference = $6000000\times \frac{34}{100}-5000000\times \frac{28}{100}$

= 2040000 - 1400000 = Rs.640000

**5. Answer : 5**

**Explanation : **Expenditure on Machine and Electricity of Company B = $6000000\times \frac{18}{100}$ = Rs.1080000 = 10.8 lakh

Expenditure on Machine and Electricity of Company A = $5000000\times \frac{12}{100}$ = Rs.600000 = 6 lakh

Therefore, Required % = $\frac{1080000-600000}{600000}\times 100$ % = $\frac{48}{60}\times 100$% = 80%

Hence expenditure of Company B is 80% more than Company A.

**1. Answer : 1**

**Explanation : **Quantity of Guava at Shop A = $1200\times \frac{10}{100}$ = 120 kg

Quantity of Guava at Shop B = $1000\times \frac{16}{100}$= 160 kg

Therefore, Required difference = 160 - 120 = 40 kg

**2. Answer : 2**

**Explanation :** Cost of Mango at Shop A = $30\times 1200\times \frac{24}{100}$= Rs. 8640

Cost of Apple = $40\times 1200\times \frac{16}{100}$ = Rs. 7680

Cost of Orange = $20\times 1200\times \frac{20}{100}$ = Rs.4800

Therefore, Required Ratio = 8640 : 6780 : 4800 = 9 : 8 : 5

**3. Answer : 3**

**Explanation : **Quantity of Mango at Shop B = $1000\times \frac{24}{100}$ = 240 kg

Quantity of Mango at Shop A =$1200\times \frac{24}{100}$ = 288 kg

Therefore, Req % = $288\times \frac{100}{240}$ = 120% of the quantity of Mango at Shop A

**4. Answer : 4**

**Explanation : **Cost of total fruits at Shop A = Cost of Mango + Cost of Apple + Cost of Guava + Cost of orange + Cost of other fruits

=$1200\times \frac{24}{100}\times 30+1200\times \frac{16}{100}\times 40+1200\times \frac{10}{100}\times 18+1200\times \frac{20}{100}\times 20+1200\times \frac{30}{100}\times 15$

= Rs. 28680

Cost of Total Fruits at Shop B

=$1000\times \frac{24}{100}\times 30+1000\times \frac{14}{100}\times 40+1000\times \frac{16}{100}\times 18+1000\times \frac{20}{100}\times 20+1000\times \frac{26}{100}\times 15$

= 7200 + 5600 + 2880 + 4000 + 3900

= Rs. 23580

Therefore, Req.difference = 28680 - 23580 = Rs.5100

**5. Answer : 5**

**Explanation: **Quantity of Orange at Shop A = $1200\times \frac{20}{100}$ = 240 kg

Quantity of Apple at Shop B =$1000\times \frac{14}{100}$ = 140 kg

Therefore, Req % = $\frac{240\times 100}{140}$ = 171.42% more than the quantity of Apple at Shop B.

**1. ANSWER : C**

**Explanation - **Required percentage=$\frac{9\%of5700}{8\%of8550}\times 100$ % = $\frac{9\times 5700}{8\times 8550}\times 100$ % = 75%

**2. ANSWER : B**

**Explanation - **The percentage of candidates passed to candidates enrolled can be determined for each institute as under:

P = $\frac{18\%of5700}{22\%of8550}\times 100$ % = 54.55%

Q = $\frac{17\%of5700}{15\%of8550}\times 100$ % = 75.56%

R = $\frac{13\%of5700}{10\%of8550}\times 100$ % = 86.67%

S =$\frac{16\%of5700}{17\%of8550}\times 100$ % = 62.75%

T = $\frac{9\%of5700}{8\%of8550}\times 100$% = 75%

V= $\frac{15\%of5700}{12\%of8550}\times 100$% = 83.33%

X= $\frac{12\%of5700}{16\%of8550}\times 100$% = 50%

Highest of these is 86.67% corresponding to institute R.

**3. ANSWER : C**

**Explanation - **Required difference = [(16% + 18%) of 5700] - [(8% + 10%) of 8550]

= [(34% of 5700) - (18% of 8550)]

= (1938 - 1539)

= 399

**4. ANSWER : B**

**Explanation - **Candidates passed from institutes Q and R together = [(13% + 17%) of 5700] = 30% of 57000.

Candidates enrolled from institutes Q and R together = [(15% + 10%) of 8550] = 25% of 8550.

Required Percentage = $\frac{30\%of5700}{25\%of8550}\times 100$ % = 80%

**5. ANSWER : C**

**Explanation - **Required ratio = $\frac{18\%of5700}{22\%of8550}$ = 6/11