Let their ages one year ago be 4x and 3x years

Sum of their present ages =(4x +1+3x+1) = 16 years.

A) 6 yrs | B) 4 yrs |

C) 8 yrs | D) 2 yrs |

Explanation:

Let the present age of Deepa = 5p

Let the present age of Hyma = 6p

After four years their ratio = 6 : 7

=> $\frac{\mathbf{5}\mathbf{p}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{4}}{\mathbf{6}\mathbf{p}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{4}}\mathbf{}\mathbf{=}\mathbf{}\frac{\mathbf{6}}{\mathbf{7}}$

=> 35p + 28 = 36p + 24

=> p = 4

**Therefore,** the difference between their ages** = 24 - 20 = 4 years.**

A) 25 | B) 30 |

C) 35 | D) 40 |

Explanation:

Present age of Sony = 24 + 4 = 28 years

After 5 years Renuka's age = **7×5 + 5 = 40 years**

A) 44 yrs | B) 56 yrs |

C) 67 yrs | D) 78 yrs |

Explanation:

Let Hari Ram's present age = x

Then, his son's age = x/3

Father's age = 5x/2

$\frac{\mathbf{x}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}{\displaystyle \frac{\mathbf{x}}{\mathbf{3}}}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}{\displaystyle \frac{\mathbf{5}}{\mathbf{2}}}\mathbf{x}}{\mathbf{3}}\mathbf{}\mathbf{=}\mathbf{}\mathbf{46}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\mathbf{=}\mathbf{}\mathbf{}\mathbf{x}\mathbf{}\mathbf{=}\mathbf{}\mathbf{36}\mathbf{}\mathbf{yrs}$

Now the required difference = $\frac{\mathbf{5}}{\mathbf{2}}\mathbf{x}\mathbf{36}\mathbf{}\mathbf{-}\mathbf{}\frac{\mathbf{36}}{\mathbf{3}}=\mathbf{}\mathbf{78}\mathbf{}\mathbf{yrs}$

A) 20 | B) 41 |

C) 26 | D) 33 |

Explanation:

Given P = 54 and M = 80

According to the question,

Let ‘**A**’ years ago, **M = 3P**

=> M - A/P - A = 3

=> 80 - A = 3(54 - A)

=> 80 - A = 162 - 3A

=> 2A = 82

=> A = 41

Therefore,** A = 41 years ago** Sweety’s mother was 3 times of Sweety’s age.

Hence, at the age **S = 13** and **M = 39**.

A) 91 years | B) 115 years |

C) 103 years | D) Can't be determined |

Explanation:

Let present Anirudh's age be 'A' and Bhavana's age be 'B'

Given seven years, their ratio is 7:9

=> A-7 : B-7 = 7 : 9

=> 9A - 7B = 14 .......(1)

And given,

Chandhu is 12 years older than A nad 12 years younger than B

=> C = A + 12....(2)

=> B = C + 12

=> B = A + 12 + 12 .....(From (2))

=> B = A + 24 ....(3)

Put (3) in (1)

9A - 7(A+24) = 14

9A - 7A - 168 = 14

2A = 182

=> A = 91 years

=> C = A + 12 = 91 +12 = 103 years.

A) 11 yrs | B) 9 yrs |

C) 7 yrs | D) 13 yrs |

Explanation:

Let the present ages of A and B be 'x' and 'y' respectively

From the given data,

[(x-2) + (y-2)]/2 = 26

=> x+y = 56

But given the age of A, 5 years hence is 40 yrs => present age of A = 40 - 5 = 35 yrs

=> x = 35 => y = 56 - 35 = 21

=> Age of B = 21 yrs

Given B is 5 years younger to C,

=> Age of C = 21 + 5 = 26 yrs

=> Required Difference between ages of A and C **= 35 - 26 = 9 yrs.**

A) 21 yrs | B) 27 yrs |

C) 29 yrs | D) 31 yrs |

Explanation:

Sum of ages of husband, wife and child= (24 × 3) + 9 = 81 years

Sum of ages of wife and child => 25 × 2 + 10 = 50 + 10 = 60 years

Age of husband = 81 - 60 = 21 years.

A) A is eldest & C is youngest | B) D is eldest & C is youngest |

C) C is eldest & A is youngest | D) A is eldest & B is youngest |

Explanation:

Given sum of present ages of A, B, C & D

A + B + C + D = 176

and also given that,

(A-4) : (B-4) : (C-4) : (D-4) = 11 : 9 : 6 : 14

Let the ratio = x

=> A-4 + B-4 + C-4 + D-4 = 11x + 9x + 6x + 14x

=> (A + B + C + D ) - 16 = 40x

=> 176 - 16 = 40x

=> x = 4

=> A = 44 + 4 = 48

=> B = 40

=> C = 28

=> D = 60

Therefore, from the above conclusions

**D is eldest with 60 years and C is youngest with 28 years of ages.**