13
Q:

In the following question a number series is given which has only one wrong number. You have to find out the wrong number?

7.5  47.5  87.5  157.5  247.5  357.5  487.5 

A) 47.5 B) 87.5
C) 247.5 D) 357.5

Answer:   A) 47.5

Explanation:
Q:

A person in a bet 40 shots taken. 50p for a hit, 10p for a miss.(he have to give). Finally he has Rs.5. How many hits he have ?

A) 15 B) 20
C) 25 D) 30
 
Answer & Explanation Answer: A) 15

Explanation:

Let number of hit shots be 'X'
Let number of miss shots be 'Y'
Given X + Y = 40....(1)
50X - 10Y = 500.....(2)
Solving 1 and 2, we get
X = 15 and Y = 25
Therefore, number of hits = 15

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 15
Q:

Srinivas bought 10 cycles for Rs. 1,750 each. He sold 4 cycles for Rs 8,400, 3 for Rs 1900 each . At what price should he sell the remaining cycles so as to earn an average profit of Rs 320 per cycle ?

A) Rs. 1580 B) Rs. 2200
C) Rs. 1785 D) Rs. 1950
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 2200

Explanation:

He sold 4 cycles for Rs. 8400
[It means each cycle price is Rs. 2100]
And again he sold 3 cycles for Rs. 1900 each
If he want to gain avg profit on each cycle is Rs. 320 per cycle.
So profit for 10 cycles is @ Rs.320 is,
10 x 320 = Rs. 3200
He already got Rs. 1850 profit by selling 7 cycles.
Now, remaining amount is 3200 - 1850 = 1350
So from remaining 3 cycles we want to get Rs. 1350 profit ,
1350/3 = 450
so he must sell remaining 3 cycles at Rs. 2200 each one.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 48
Q:

A person walking 6/7 of his usual rate is 30 minutes late. What is his usual time ?

A) 2 hrs 50 min B) 3 hrs 25 min
C) 3 hrs D) 2 hrs 5 min
 
Answer & Explanation Answer: C) 3 hrs

Explanation:

Let t be the usual time. If the usual rate is 1 unit, then the unusual rate is 6/7.
Balance by the distance,
1 x t = (6/7)(t + 30)
7t = 6(t + 30)
we get t as,
t = 180 minutes = 3 hrs.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 52
Q:

The sum of one-half, one-third and one-fourth of a number exceeds the number by 22. The number is

A) 264 B) 284
C) 215 D) 302
 
Answer & Explanation Answer: A) 264

Explanation:

Let the number be 'x'. Then, from given data

x/2 + x/3 + x/4 = x+22
13x/12 = x+22
x = 264

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 77
Q:

There are 15 lines in plane. How many intersections (Maximum) can be made ?

A) 55 B) 105
C) 215 D) 148
 
Answer & Explanation Answer: B) 105

Explanation:

First line will cut all other 14, similarly second will cut 13, and so on
Total = 14+13+12+11+10+9+8+7+6+5+4+3+2+1 = 105.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 41