A) 10% | B) 50% |

C) 25% | D) 52% |

Explanation:

cost price = (225 + 15) = 240 sell price = 300

gain = (60/240)*100 = 25%

A) 13% | B) 8.5% |

C) 9.5% | D) 11.25% |

Explanation:

The ratio of money she lended is

24000 : 16000 = 3 : 2

Let the rate of interest be R%

**8% R%**** **

** 10**

**3 : 2**

**R = 13%.**

A) 260/11% | B) 18.4% |

C) 22.5% | D) 100/7% |

Explanation:

When profit is calculated on Marked Price (M.P) then,

**C.P = M.P - P%**

Let M.P = 100

=> C.P = 100 - 30 = 70

But S.P = Rs. 80 as he gave 20% discount,

Now, Actual Profit = $\frac{80-70}{70}x100$

= **100/7 % **

A) Rs. 12,500 | B) Rs. 11,250 |

C) Rs. 12,750 | D) Rs. 11,680 |

Explanation:

Given that SP = Rs. 12000 - 10% = Rs. 10,800

Loss% = 4

We know that, **C.P = 100/(100 - Loss%) x 100**

=> 100/100-4 x 10800

=> 1080000/96

**C.P = Rs. 11,250**

A) 13.8 % | B) 11.4 % |

C) 12.5 % | D) 14.5 % |

Explanation:

10% profit at half plot = 600000/2 x 10/100 = Rs. 30,000

15% profit at remaining half plot = 600000/2 x 15/100 = Rs. 45,000

Now, total profit = 30000 + 45000 = 75000

Profit % = 75000/600000 x 100 = **12.5 %**

A) 16 | B) 15 |

C) 17 | D) 14 |

Explanation:

Given when she sells at Rs. 160 for 20 articles, she get 40% loss.

Then, to get 20% profit selling at Rs. 240 for let 'P' articles

=> $\frac{{\displaystyle \frac{160}{20}}}{60}=\frac{{\displaystyle \frac{240}{p}}}{120}$

=> 120 x 160 x P = 20 x 70 x 240

=> P = 15 articles.

A) Rs.1000 | B) Rs. 1020 |

C) Rs.1210 | D) Rs.1140 |

Explanation:

Cost price of the article is given by

= 400x100/(20+20)

= Rs.1000

A) Rs. 34,410 | B) Rs. 31,184 |

C) Rs. 29,999 | D) Rs. 32,292 |

Explanation:

Almond Selling price = CP(1 + P%/100)

=> CP = 20000, SP = 23000

=> 23000 = 20000 (1 + P/100)

=> P% = 100(23000/20000 - 1) = 15

Then, Olive's P% = 30%

SP for Olive = CP for Sarah = 23000(1 + 30/100) = 29900

Now Sarah wants to earn profit of 8%

=> Sp for Sarah = 29900(1 + 8/100)

= Rs. 32,292.

A) 18% | B) 20% |

C) 22% | D) 24% |

Explanation:

Let the Cost of Production of the article = 100

Then, Labour Cost = 20

Raw Material = 10

Other Expenditure = 100 - 10 – 20 = 70

Selling Price of the article = 120

After increasing Labour and Raw material cost by 40% & 20% respectively,

New Labour cost = 28

New Raw material cost = 12

New Cost of Production = 70 + 28 + 12 = 110

Then, New SP = 110% of 120 = 120 x 110/100 = 132

=> New Gain = 132 - 110 = 22

=> New Profit % = 22 x 100/110 = 20%