124
Q:

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A) No profit, no loss B) 5%
C) 8% D) 10%

Answer:   B) 5%



Explanation:

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

Gain ={\color{Black} \left ( \frac{80}{1600} \times 100\right ) }% = 5%

Q:

12 days payment to the servant in a cloth showroom in festival season is Rs. 400 plus one shirt. The servant leaves after 9 days and recieves Rs. 280 and a shirt. What is the price of the shirt ? 

A) Rs. 80 B) Rs. 120
C) Rs. 70 D) Rs. 100
 
Answer & Explanation Answer: A) Rs. 80

Explanation:

The servant worked for 9 days instead of 12 days, he should receive 9/12 of his total payment

Let the price of 1 shirt be Rs. S 

i.e., 3/4 (400 + S).

However, the question states that the servant receive Rs. 280 + S where S is the price of the shirt.

By equating the two equations we get 3/4 (400 + S) = 280 + S.

Therefore, Price of the shirt S = Rs. 80.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 58
Q:

A man sold two flats for Rs. 4.15 lakhs each. On one he gained 2% and on the other he lost 2%. What percent is the effect of the sale on the whole  ?

A) 0.25 % B) 0.04 %
C) 0.5 % D) 0 %
 
Answer & Explanation Answer: B) 0.04 %

Explanation:

In this type cases we always have loss only.

Loss% =  =  = 1/25 = 0.04 %

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 154
Q:

The cost price of an article is 54% of the marked price. Calculate the gain percent after allowing a discount of 15%  ?

A) 51.32 % B) 49.23 %
C) 48.4 % D) 46.8 %
 
Answer & Explanation Answer: C) 48.4 %

Explanation:

Let marked price = Rs. 100.
Then, C.P. = RS. 54,
S.P. = Rs. 85
Gain % = 31/64 x 100 = 48.4%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 256
Q:

If a trader sold two cars each at Rs. 404415 and gains 15% on the first and loses 15% on the second, then his profit or loss percent on the whole is ?

A) 1.44 % B) 2.02 %
C) 1.04 % D) 2.25 %
 
Answer & Explanation Answer: D) 2.25 %

Explanation:

SP of each car is Rs. 404415, he gains 15% on first car and losses 15% on second car.

In this case, there will be loss and percentage of loss is given by = [(profit%)(loss%)]/100
= (15)(15)/100 % = 2.25%
Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 144
Q:

What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3rd of that price, there would be a loss of 20%   ?

A) 30 % B) 25 %
C) 15 % D) 20 %
 
Answer & Explanation Answer: D) 20 %

Explanation:

SP2 = 2/3 SP1
CP = 100
SP2 = 80
2/3 SP1 = 80

SP1 = 120
100 --- 20   => 20%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 330