3
Q:

# Mohan borrowed a sum of Rs. 12000 at 15% per annum from a money -lender on 13th January 1987 and returned the amount on 8th June 1987 to clear his debt. what was the amount by Mohan to the money-lender to clear his debt?

Q:

A Certain sum of money an amounts to Rs 2500 in a span Of 5 years and further to Rs.3000 in a span of 7 years at simple interest The sum is ?

 A) Rs. 1800 B) Rs. 2000 C) Rs. 1400 D) Rs. 1250

Explanation:

2500 in 5th year and 3000 in 7th year
So in between 2 years Rs. 500 is increased => for a year 500/2 = 250
So, per year it is increasing Rs.250 then in 5 years => 250 x 5 = 1250
Hence, the initial amount must be 2500 - 1250 = Rs. 1250

3 12
Q:

A simple interest earned on certain amount is triple the money when invested for 16 years.what is the interest rate offered ?

 A) 13.33 % B) 14.25 % C) 16.98 % D) 18.75 %

Explanation:

Given,
S.I = 3 Principal Amount
=> 3A = A x 16 x R/100
By solving, we get
=> R = 18.75%

4 42
Q:

If the rate increases by 2%, the simple interest received on a sum of money increases by Rs. 108. If the time period is increased by 2 years, the simple interest on the same sum increases by Rs.180. The sum is ?

 A) Rs. 540 B) Rs. 415 C) Rs. 404 D) Data is not sufficient

Explanation:

Let the sum be Rs. p, rate be R% p.a. and time be T years.
Then,

$\inline \fn_jvn \small \left ( \frac{p \times(R+2)\times T }{100} \right )-\left ( \frac{p\times R\times T}{100} \right )=108 \Rightarrow 2pT = 10800.....(1)$

And, $\inline \fn_jvn \small \left ( \frac{p\times R\times (T+2)}{100} \right )-\left ( \frac{p\times R\times T}{100} \right )= 180 \Rightarrow 2pR = 18000.....(2)$

Clearly, from (1) and (2), we cannot find the value of p
So, the data is not sufficient.

1 115
Q:

Question :

What is the sum which earned interest ?

Statements :

a. The total simple interest was Rs. 9000 after 9 years.
b. The total of sum and simple interest was double of the sum after 6 years.

 A) Only a is sufficient B) Neither a nor b is sufficient C) Only b is sufficient D) Both a and b sufficient

Explanation:

Let the sum be Rs. x
a. gives, S.I = Rs. 9000 and time = 9 years.
b. gives, Sum + S.I for 6 years = 2 x Sum

$\fn_jvn&space;\small&space;\Rightarrow$ Sum = S.I for 6 years.
Now, S.I for 9 years = Rs. 9000
S.I for 1 year = Rs. 9000/9 = Rs. 1000.
S.I for 6 years = Rs. (1000 x 6)= Rs. 6000.

$\fn_jvn&space;\small&space;\therefore$ x = Rs. 6000

$\fn_jvn&space;\small&space;\therefore$ Thus, both a and b are necessary to answer the question.

0 99
Q:

An amount of Rs. 25000 is invested in two types of shares. The first yields an interest of 6% p.a. and the second, 10% p.a. If the total interest at the end of one year is  $\inline \fn_jvn \small 7\tfrac{3}{4}$ %, then the amount invested in each share is ?

 A) Rs. 21812.5 B) Rs. 31245.7 C) Rs. 24315.5 D) Rs. 20000

Explanation:

Let the amount invested at 6% be Rs. P and that invested at 10% be Rs. (25000-P).
Then,

$\inline \fn_jvn \small \left ( \frac{P\times 6\times 1}{100} \right )+\left ( \frac{(25000-P)\times 10\times 1}{100}\right )=\left ( 25000\times \frac{31}{4}\times \frac{1}{100} \right )$

$\inline \fn_jvn \small \Rightarrow \frac{6P+250000-10P}{100}=\frac{105\times 31}{2}$

$\fn_jvn&space;\small&space;\Rightarrow$ P = Rs. 21812.5