23
Q:

The simple interest on a sum of money is 1/9 of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate percent per annum is? 

Answer:
Q:

At What rate percent per annum will a sum of money double itself is 12 years?

Answer

Let the principal be Rs. P and the rate be R% per annum


Since  it doubles in 12 years. 


So, simple interest is Rs. P


\inline \therefore \inline P=\frac{P\times R\times 12}{100}


\inline \Rightarrow 12R = 100


\inline \Rightarrow R=\frac{100}{12}=8\frac{1}{3} %


\inline \therefore Hence, rate = \inline 8\frac{1}{3} % per annum

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

20 549
Q:

A person lends Rs. 300 to A at 4% and Rs.540 to B at 6% for the same time. if the total amount that he gets at the end is Rs. 1032. What is the time?

Answer

Money lent to A+B = (300+ 540) = Rs. 840


Amount received = Rs. 1032


Interest received = Rs. 1032 - Rs.840 = Rs. 192


Interest on Rs. 300 lent to A for 1 year = \inline \frac{300\times 4}{100} = Rs. 12


Interest on Rs.540 lent to B for 1 year = \inline \frac{540\times 20}{3\times 100} = Rs. 36


\inline \therefore Total yearly interest = Rs.(12+36)


                                 = Rs.48


If interest is Rs. 48, time = 1 year


if interest is Rs. 192, time = \inline \frac{1}{48}\times 192


                                      = 4 years 

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

8 460
Q:

Mohan borrowed a sum of Rs. 12000 at 15% per annum from a money -lender on 13th January 1987 and returned the amount on 8th June 1987 to clear his debt. what was the amount by Mohan to the money-lender to clear his debt?

Answer

Here P= Rs. 12,000 , R= 15%


T = Money kept for the No of days divided by 365


\inline \Rightarrow Jan (31-13) = 18 days


     Feb               = 28 days


     March           = 31 days


     April             = 30 days


     May              = 31 days


     June             = 8 days 


Total = 146 days


\inline \therefore T = \inline \frac{146}{365}=\frac{2}{5} years


\inline \therefore S.I = \inline \frac{P\times R\times T}{100}


         = \inline \frac{12000\times 15\times 2}{100\times 5} years


         = Rs. 720


A = 12000 + 720 = Rs. 12720


Mohan paid Rs. 12,720 to the money-lender to clear his debt.

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

2 369
Q:

What annual installment will discharge a debt of Rs. 1092 due in 3 years at 12% S.I?

Answer

Let each installment be Rs. x, then 


 =\inline (x+\frac{x\times 12\times 1}{100})+(x+\frac{x\times 12\times 2}{100})+x=1092


\inline \Rightarrow \inline \frac{28x}{25}+\frac{31x}{25}+x=1092


\inline \Rightarrow x=\frac{1092\times 25}{84}=325


\inline \therefore Each instalment = Rs. 325

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

4 381
Q:

What is the SI on Rs.7500/- at the rate of 10% per annum for 5 years?

A) 3750 B) 2750
C) 1750 D) 750
 
Answer & Explanation Answer: A) 3750

Explanation:

S.I=PNR/100

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 474