42
Q:

The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 kms. what was the total distance travelled in 12 hours?

A) 456 kms B) 482 kms
C) 552 kms D) 556 kms

Answer:   C) 552 kms

Explanation:

Total distance travelled in 12 hours    =(35+37+39+.....upto 12 terms)
This is an A.P with first term, a=35, number of terms,
n= 12,d=2.
Required distance    = 12/2[2 x 35+{12-1) x 2]
=6(70+23)
= 552 kms.

Q:

A person takes 20 minutes more to cover a certain distance by decreasing his speed by 20%. What is the time taken to cover the distance at his original speed ?

A) 1hr B) 1 hr 20 min
C) 1 hr 10 min D) 50 min
 
Answer & Explanation Answer: B) 1 hr 20 min

Explanation:

Let the distance and original speed be 'd' km and 'k' kmph respectively.

d/0.8k - d/k = 20/60 => 5d/4k - d/k = 1/3

=> (5d - 4d)/4k = 1/3 => d = 4/3 k

Time taken to cover the distance at original speed

= d/k = 4/3 hours = 1 hour 20 minutes.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 2
Q:

Two men A and B start from place X walking at 4 ½ kmph and 5 ¾ kmph respectively. How many km apart they are at the end of 3 ½ hours if they are walking in the same direction ?

A) 2 9/7 km B) 3 7/5 km
C) 1 3/4 km D) 4 3/8 km
 
Answer & Explanation Answer: D) 4 3/8 km

Explanation:

Relative Speed = 5 ¾ - 4 ½ = 1 ¼

Time = 3 ½ h.

Distance = 5/4 x 7/2 = 35/8 = 4 3/8 km.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 4
Q:

Jagan went to another town covering 240 km by car moving at 60 kmph. Then he covered 400km by train moving at 100 kmph and then rest 200 km he covered by a bus moving at 50 kmph. The average speed during the whole journey was ?

A) 36 kmph B) 35 kmph
C) 72 kmph D) 70 kmph
 
Answer & Explanation Answer: D) 70 kmph

Explanation:

By car 240 km at 60 kmph
Time taken = 240/60 = 4 hr.

By train 240 km at 60 kmph
Time taken = 400/100 = 4 hr.

By bus 240 km at 60 kmph
Time taken = 200/50 = 4 hr.

So total time = 4 + 4 + 4 = 12 hr.
and total speed = 240+400+200 = 840 km
Average speed of the whole journey = 840/12 = 70 kmph.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 72
Q:

A son and father goes for boating in river upstream . After rowing for 1 mile son notices the hat of his father falling in the river. After 5 min he tells his father that his hat has fallen. So they turn round and are able to pick the hat at the point from where they began boating after 5min. Find the speed of river  in miles/hours ?

A) 4 mile/hr B) 6 mile/hr
C) 2 mile/hr D) 5 mile/hr
 
Answer & Explanation Answer: B) 6 mile/hr

Explanation:

Let the speed of river and boat be 'r' m/min and 'b' m/min.
so relative speed in upstream (b-r)m/min and in downstream (b+r)m/min.
Now in upstream distnce covered in 5 min is 5(b-r)miles
so total distnce covered => 1 + 5(b-r)miles in upstream
In downstream distance covered in 5min is 5(b+r)miles
Now 1 + 5(b-r) = 5(b+r)
1+5b-5r = 5b+5r
1 = 10r
r = 1/10 mile/min => 6 mile/hr.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 75
Q:

Ali and Faizer are 27m apart. They both start walking and meet 9 hrs later, if they travel in the same direction and meet after 3 hrs if they walk in opposite dirction, Ali’s speed must most likely be ?

A) 9 m/h B) 3 m/h
C) 6 m/h D) 12 m/h
 
Answer & Explanation Answer: C) 6 m/h

Explanation:

let, speed of Ali=X mph and Faizer=Y mph

Now, relative speed when Ali is walking int the same direction with Faizer= (X-Y)mph
hence, according to question, 27/(X-Y)=9 ; solving X-Y=3; --- (1)

Now relative speed when walking in the opposite direction= (X+Y) mph
hence, according to question, 27/(X+y)=3; solving X+Y=9; --- (2)

solving 1 and 2 we get X=6 and Y=3, where X is the speed of Ali.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 59