0
Q:

# The true discount on a certain sum of money due 3 year hence is Rs.100 and the S.I. on the same sum for the same time and at the same rate is Rs.120. Find the sum and the rate percent.

 A) (6 + 2/3)% B) (5+ 2/3)% C) (2+ 2/3)% D) (4+ 2/3)%

Answer:   A) (6 + 2/3)%

Explanation:

Sum ⇒ Amount

A = (SI x TD)/(SI - TD)

Q:

If the true discount on s sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is ?

 A) Rs.948 B) Rs.876 C) Rs.768 D) Rs.658

Answer & Explanation Answer: C) Rs.768

Explanation:

P.W. = $\frac{100×T.D}{R×T}$ = $\frac{100×168}{14×2}$ = 600.

Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.

Report Error

8 2090
Q:

What is the true discount on a bill of Rs.2916 due in 3 years hence at 8% C.I.?

 A) Rs.600 B) Rs.601 C) Rs.602 D) Rs.603

Answer & Explanation Answer: C) Rs.602

Explanation:

PW = $\frac{Amount}{{\left(1+\frac{R}{100}\right)}^{T}}$

Report Error

21 2185
Q:

The present value of a bill due at the end of 2 years is Rs.1250. If the bill were due at the end of 2 years and 11 months, its present worth would be Rs.1200. Find the rate of interest and the sum.

 A) rs.1175 B) rs.1375 C) rs.1475 D) rs.1575

Answer & Explanation Answer: B) rs.1375

Explanation:

PW = $\frac{100×Amount}{100+\left(R×T\right)}$

Report Error

21 2217
Q:

In what time a debt of Rs.7920 due may be cleared by immediate cash down payment of Rs.3600 at 1/2% per month

 A) 10years B) 20years C) 30years D) 40years

Answer & Explanation Answer: B) 20years

Explanation:

PW = $\frac{100×Amount}{100+\left(R×T\right)}$

Report Error

3 2175
Q:

Which is a better offer out of (i) a cash payment now of Rs.8100 or (ii) a credit of Rs.8250 after 6 months(6.5% S.I)

 A) (i) B) (ii) C) both (i) and (ii) D) none

Answer & Explanation Answer: A) (i)

Explanation:

PW = $\frac{100×Amount}{100+\left(R×T\right)}$

Report Error

5 1696
Q:

The true-discount on Rs.2480 due after a certain period at 5% is Rs.80. Find the due period.

 A) 6months B) 5months C) 8months D) 3months

Answer & Explanation Answer: C) 8months

Explanation:

P.W= Amount – (T.D)

Time = $\frac{100×TD}{PW×R}$

Report Error

2 1570
Q:

The true discount on Rs.1600 due to after a certain of 5% per annum is Rs.160. The time after which it is due is

 A) 27months B) 23months C) 20months D) 12months

Answer & Explanation Answer: A) 27months

Explanation:

P.W. = Rs. (1600 - 160) = Rs. 1440
∴ S.I. on Rs.1440 at 5% is Rs. 160.
∴ Time = [100 * 160 / 1440 * 5] = 20/9 years = [20/9 * 12] months = 27 months.

Report Error

0 992
Q:

If a cellphone is purchased for Rs.490 and sold for Rs.465.50 find the loss percentage?

 A) 10 B) 5 C) 20 D) 15

Answer & Explanation Answer: B) 5

Explanation:

loss = C.P - S.P = 490 - 465.50 =24.50

loss % = (loss x 100)/C.P = (24.50 x 100)/490 = 5%

Report Error

2 1698