A) jo | B) na |

C) tod | D) lin |

Explanation:

**Justification: **

In statements A and B, the common code word is 'na' and the common word is 'water'.

So, 'na' means 'water'.

In statements B and D, the common code word is 'jo' and the common word is 'life'.

So, 'jo' means 'life'.

Thus, in statements B, 'tod' represents 'is'.

A) Sister-in-law | B) Mother |

C) Aunt | D) Can't be determined |

Explanation:

Girls's father's only son— Girl's brother. Daughter in law of girl’s grandmother can be their mother, or maternal uncle’s wife, i.e. aunt. So relation cannot be determined.

A) Rs. 4, Rs. 23 | B) Rs. 13, Rs. 17 |

C) Rs. 15, Rs. 14 | D) Rs. 17, Rs. 13 |

Explanation:

Let Rs. x be the fare of city B from city A and Rs. y be the fare of city C from city A.

Then, 2x + 3y = 77 ...(i) and

3x + 2y = 73 ...(ii)

Multiplying (i) by 3 and (ii) by 2 and subtracting, we get: 5y = 85 or y = 17.

Putting y = 17 in (i), we get: x = 13.

A) 28 | B) 32 |

C) 36 | D) 40 |

Explanation:

The simplest triangles are AML, LRK, KWD, DWJ, JXI, IYC, CYH, HTG, GOB, BOF, FNE and EMA i.e. 12 in number.

The triangles composed of two components each are AEL, KDJ, HIC and FBG i.e. 4 in number.

The triangles composed of three components each are APF, EQB, BQH, GVC, CVJ, IUD, DUL and KPA i.e. 8 in number.

The triangles composed of six components each are ASB, BSG, CSD, DSA, AKF, EBH, GGJ and IDL i.e. 8 in number.

The triangles composed of twelve components each are ADB, ABC, BCD and CDA i.e. 4 in number.

Total number of triangles in the figure = 12 + 4 + 8 + 8 + 4 = 36.

A) 1/2 | B) 7/15 |

C) 8/15 | D) 1/9 |

Explanation:

Let S be the sample space

Then n(S) = no of ways of drawing 2 balls out of (6+4) =$10{C}_{2}$ 10 =$\frac{10*9}{2*1}$ =45

Let E = event of getting both balls of same colour

Then,n(E) = no of ways (2 balls out of six) or (2 balls out of 4)

=$6{C}_{2}+4{C}_{2}$ = $\frac{6*5}{2*1}+\frac{4*3}{2*1}$= 15+6 = 21

Therefore, P(E) = n(E)/n(S) = 21/45 = 7/15

A) 9 | B) 2 |

C) 1 | D) 8 |

Explanation:

Justification:

In the first and second statements, the common code digit is '4' and the common word is 'good'.

So, '4' stands for 'good'.

In the second and third statements, the common code digit is '7' and the common word is 'pictures'.

So, '7' means 'pictures'.

Thus, in the second statements, '8' means 'see'.

A) 16 | B) 18 |

C) 20 | D) 22 |

Explanation:

Let S.P. of 45 lemons be Rs. x.

Then, 80 : 40 = 120 : x or x = $\frac{40\times 120}{80}$= 60

For Rs.60, lemons sold = 45

For Rs.24, lemons sold =$\frac{45}{60}\times 24$= 18.