Questions

Q:

The Westminster parliamentary system was developed in ___________.

A) Spain B) Australia
C) UK D) USA
 
Answer & Explanation Answer: C) UK

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: World Geography
Exam Prep: Bank Exams

1 1211
Q:

Who among the following has been awarded the Dronacharya Award for the year 2017?

A) Bhupender Singh B) Devendra Nath
C) Syed Shahid Hakim D) Roshan Lal
 
Answer & Explanation Answer: D) Roshan Lal

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Honours and Awards
Exam Prep: Bank Exams

0 1211
Q:

In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'B' can be represented by 00, 13 etc., and 'A' can be represented by 55, 69 etc.

Similarly you have to identify the set for the word 'GIRL'

A) 02, 56, 97, 24 B) 31, 79, 68, 42
C) 23, 97, 77, 11 D) 11, 88, 95, 23
 
Answer & Explanation Answer: C) 23, 97, 77, 11

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 1211
Q:

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Brijesh said that he has no _____________ of stepping down, although he is under a lot of pressure to do so.

A) intuition B) intention
C) point D) object
 
Answer & Explanation Answer: B) intention

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 1211
Q:

Read the following passage carefully and choose the most appropriate answer to the question out of the four alternatives.


True, It is the function of the army to maintain law and order in abnormal times. But in normal times there is another force that compels citizens to obey the laws and to act with due regard to the rights of others. The force also protects the lives and the properties of law abiding men. Laws are made to secure the personal safety of its subjects and to prevent murder and crimes of violence. They are made to secure the property of the citizens against theft and damage to protect the rights of communities and castes to carry out their customs and ceremonies, so long as they do not conflict with the rights of others. Now the good citizen, of his own free will obey these laws and he takes care that everything he does is done with due regard to the rights and well-being of others. But the bad citizen is only restrained from breaking these laws by fear of the consequence of his actions. And the necessary steps to compel the bad citizen to act as a good citizen are taken by this force. The supreme control of law and order in a State is in the hands of a Minister who is responsible to the State Assembly and acts through the Inspector General of Police.


Which of the following is not implied in the passage ?

A) Laws protect those who respect it. B) Laws ensure people's religious and social rights absolutely and unconditionally
C) A criminal is detered from committing crimes for fear of the law. D) The forces of law help to transform irresponsible citizens into responsible ones
 
Answer & Explanation Answer: B) Laws ensure people's religious and social rights absolutely and unconditionally

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 1211
Q:

"Forests" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

A) Union B) State
C) Global D) Concurrent
 
Answer & Explanation Answer: D) Concurrent

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Indian Economy
Exam Prep: Bank Exams

0 1211
Q:

Aqueous solution of copper sulphate?

A) does not affects litmus B) affects both red and blue litmus
C) turns blue litmus red D) turns red litmus blue
 
Answer & Explanation Answer: C) turns blue litmus red

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Chemistry
Exam Prep: Bank Exams

0 1211
Q:

Medulla oblongata is a part of which of the following?

A) Heart B) Brain
C) Lungs D) Stomach
 
Answer & Explanation Answer: B) Brain

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Biology
Exam Prep: Bank Exams

3 1211