103
Q:

# Ayush was born two years after his father's marriage. His mother is five years younger than his father but 20 years older than Ayush who is 10 years old. At what age did the father get married ?

 A) 23 years B) 25 years C) 33 years D) 35 years

Explanation:

Ayush's present age = 10 years.

His mother's present age = (10 + 20) years = 30 years.

Ayush's father's present age = (30 + 5) years = 35 years.

Ayush's father's age at the time of Ayush's birth = (35 - 10) years = 25 years.

Therefore Ayush's father's age at the time of marriage = (25 - 2) years = 23 years.

Q:

Which is called 'OFF State' in binary?

 A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Explanation:

'0' is called OFF State in Binary...

5 130
Q:

3 divided by 1/3?

 A) 1 B) 0 C) 9 D) None

Explanation:

3 divided by 1/3

=> $\frac{3}{\frac{1}{3}}$

= 3 x 3/1

= 9

5 190
Q:

How much does a gallon of water weigh?

 A) 2.741 kgs B) 2.956 kgs C) 3.418 kgs D) 3.785 kgs

Explanation:

1 Gallon = 3.785 kgs

Gallon is a unit of measurement of liquid.

We know that 1 gallon = 3.785 liters

But we know that,

1 cubic meter = 1000 lit or 1000 kgs

=> 1 lit = 1 kg

Hence,  1 gallon = 3.785 lit = 3.785 kgs.

5 106
Q:

0 divided by 0

 A) 0 B) 1 C) Undefined D) Indeterminate

Explanation:

Indeterminate are those,which mathematics can’t determine.

Because we don’t actually know which one is the exact answer for this due to having lots of results for this.

Explanation::

• Let us think by this analogy that,

0 / 1 = 0

0 / 2 = 0

…………

………..

we can say 0 / n = 0 from this we can write, 0/0 = 0

• Again, another analogy,(from limiting concept of 1/0 = infinity)

1 / 0 = + or -

2 /0 = + or -

………

.…….

we can say 0 / 0 =

• Again, another analogy,

1 / 1 = 1

2/2 = 1

.……..

………..

we can say, 0/0 = 1

Now, you see it’s confusing. Every analog is mathematically correct then which one is the right answer for 0/0.  Therefore Mathematics can’t determine this fact.

So, 0/0 is indeterminate.

8 134
Q:

How Many Hours Is 100 Miles?

It depends on the speed with what you are travelling.

• For example, if you have travelled 100 miles and it took 2.5 hours to do it, then that is 100 miles = 2.5 hrs for you.

And the Average Speed is given by 100/2.5 = 40 miles per 1hour.

144
Q:

What are the Multiples of 18?

 A) 144 B) 72 C) 306 D) All the above

Explanation:

The Multiples of 18 are 18, 36, 54, 72, 90, 108, 126, ....

• Multiples of 18 are nothing but numbers which are divisible by 18 leaving remainder 0.

• An infinite number of multiples of 18 can be achieved by adding 18 to each subsequent multiple.

4 172
Q:

7 is to 34 as 5 is to

 A) 33 B) 24 C) 54 D) 41

Explanation:

We can get this by any of two explanations.

7 = 3 + 4  = 34

Similarly, 5 = 4 + 1  = 41

7 - 3 = 4  => 34

Similarly, 5 - 4 = 1  => 41

7 194
Q:

How many feet are in a meter?

 A) 3.214 B) 3.28084 C) 3.2516 D) 3.21456