Data Sufficiency Questions

Q:

What is the monthly salary of Praveen ? 

I. Praveen gets 15% more than Sumit while Sumit gets 10% less than Lokesh.

II. Lokesh's monthly salary is Its 2500. 

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; D) If the data in both the statements together are needed.
 
Answer & Explanation Answer: D) If the data in both the statements together are needed.

Explanation:

From both the given statements, we find that : Praveen's salary s 115% of (90% of Rs 2500) = Rs 2587.50

So, both I and II are required. 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 4732
Q:

How is Rakesh related to Keshav ? 

I. Tapan's wife Nisha is paternal aunt of Keshav. 

II.Rakesh is the brother of a friend of Nisha. 

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
 
Answer & Explanation Answer: D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

Explanation:

Clearly, both the statements together are not sufficient to answer the question. 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 4688
Q:

 Among four friends A, B, C and D. who is the heaviest ? 

 I. B is heavier than A. but lighter than D. 

 II. C is lighter than B. 

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; D) If the data in both the statements together are needed.
 
Answer & Explanation Answer: D) If the data in both the statements together are needed.

Explanation:

From I. we have A <B< D.

From II. we have C < B

Combining( I) and (II), we can conclude that D is the heaviest

So. both the statements are needed 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 4568
Q:

It is 8.00 p.m., when can Hemant get next bus for Ramnagar from Dhanpur ? 

I. Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m. 

II. Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.  

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; D) If the data in both the statements together are needed.
 
Answer & Explanation Answer: D) If the data in both the statements together are needed.

Explanation:

II reveals that the previous bus had left al 7.45 p.m

As given in I, the next has would leave after 30 minutes i.e, at 8.15 p.m. 

 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 4502
Q:

In the last month the company decided to increase the cost of its mixer by 10 percent. What is the present price of the mixer? 

I. The cost of mixer and juicer together was Rs 2850 a month ago. 

II. The amount of 10% increase on the mixer comes to Rs 220. 

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
 
Answer & Explanation Answer: B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question

Explanation:

The present price of the mixer can he calculated from statement II as follows

Let the earlier price be Rs x.

Then, 10% of x = 220 or x = 2200. Present price = Rs (2200 + 220) = Rs 2420.

So, only II is needed. 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

4 4489
Q:

First day of the month is Tuesday and Last day of the same month is Monday. Then which one will be that month ?

A) January B) February
C) March D) August
 
Answer & Explanation Answer: B) February

Explanation:

We know that the day repeats after every seven days. 

Given that first day of the month is Tuesday

i.e    1st - Tuesday

1+7 = 8 - Tuesday

8+7 =15- Tuesday

15+7=22-Tuesday

22+7=29-Tuesday

But given that last day of the same month is Monday

It is possible only in he month of Febuary with 28 days.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

10 4477
Q:

What is the total monthly salary of Vasu ? 

I. Vasu's basic salary is Rs 100 more than Rajan's salary who also serves in Vasu's company. 

II. Other allowances drawn by Rajan besides his basic salary are Rs 2000 per month which is Rs 50 less than Vasu's salary.

III. Rajan's basic salary is Rs 1550 per month. 

A) II only B) II and III together
C) I and II together ( D) I, II and III together
 
Answer & Explanation Answer: D) I, II and III together

Explanation:

From III, we have : Rajan's basic salary = Rs 1550.

From I,   we have : Vasu's basic salary = Rs (1550 + 100) =  Rs 1650.

From II.  we have : Rajan's other allowances = RS 2000

             and Vasu's other allowances = Rs 2050.

Vasu's monthly salary is (1650 + 2050) = Rs 3700.

Thus, all the three statements are required. 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 4427
Q:

How many sons does X have ? 

I. Q and U are brothers of T. 

II. R is sister of P and U. 

III. R and T are daughters of X. 

A) I and 11 only B) I, II and III together
C) II and III together D) I, II and III together are not sufficient
 
Answer & Explanation Answer: D) I, II and III together are not sufficient

Explanation:

The information given in the three statements together is also not sufficient to answer the given question. 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

5 4377