Races and Games Questions

Q:

In a 1 km race, A beats B by 28 meters in 7sec. Find A's time over the course?

A) 5min,4sec B) 4min,3sec
C) 2min,3sec D) 3min,4sec
 
Answer & Explanation Answer: B) 4min,3sec

Explanation:

B covers 28 meters in 7sec. So, B's time over the course = =250 sec.

Whereas A's time over the course = 250 -7 = 243 sec.

i.e A's time over the course is 4min , 3 sec.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 2785
Q:

In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat C by:

A) 5.4m B) 4.5m
C) 5m D) 6m
 
Answer & Explanation Answer: D) 6m

Explanation:

A : B = 100 : 90.

A : C = 100 : 87.

\inline \fn_jvn {\color{Black}\therefore \frac{B}{C}=\left ( \frac{B}{A} \times \frac{A}{C}\right )=\left ( \frac{90}{100}\times \frac{100}{87} \right )=\frac{30}{29}}

When B runs 30 m, C runs 29 m.

When B runs 180 m, C runs \inline \fn_jvn {\color{Black}\left ( \frac{29}{30} \times 180\right )m}=174m

\inline \fn_jvn {\color{Blue}\therefore } B beats C by (180 - 174) m = 6 m.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 2690
Q:

In a race of 200 m, A can beat B by 31 m and C by 18 m. In a race of 350 m, C will beat B by:

A) 22.75 m B) 25 m
C) 19.5 m D) 18.5 m
 
Answer & Explanation Answer: B) 25 m

Explanation:

A : B = 200 : 169.

A : C = 200 : 182.

\inline \fn_jvn {\color{Black} \frac{C}{B}=\left ( \frac{C}{A}\times \frac{A}{B} \right )=\left ( \frac{182}{200}\times \frac{200}{169} \right )=182:169}

When C covers 182 m, B covers 169 m.

When C covers 350 m, B covers \inline \fn_jvn {\color{Black}\left ( \frac{169}{182}\times 350 \right )m} = 325 m

Therefore, C beats B by (350 - 325) m = 25 m.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 2596
Q:

At a game of billiards, A can give B 15 points in 60 and A can give C to 20 points in 60. How many points can B give C in a game of 90?

A) 30 points B) 20 points
C) 10 points D) 12 points
 
Answer & Explanation Answer: C) 10 points

Explanation:

A : B = 60 : 45.

A : C = 60 : 40.

\inline \fn_jvn {\color{Black}\therefore \frac{B}{C}=\left ( \frac{B}{A} \times \frac{A}{C}\right )=\left ( \frac{45}{60}\times \frac{60}{40} \right )=\frac{45}{40}=\frac{90}{80}=90:80}

B can give C 10 points in a game of 90.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 2587
Q:

In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A beats B by:

A) 20m B) 25m
C) 22.5m D) 9m
 
Answer & Explanation Answer: A) 20m

Explanation:

Distance covered by B in 9 sec. = \inline \fn_jvn {\color{Black} \left ( \frac{100}{45}\times 9 \right )m} = 20m

\fn_jvn {\color{Black} \therefore } A beats B by 20 metres.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 2488