2
Q:

123 typists typeed 984 papers in 1/15 hour. The number of papers typed for  minute by a average typist is:

A) 1 B) 2
C) 3 D) 5

Answer:   B) 2



Explanation:

Use unitary method:

In \inline \frac{1}{15} hours, 123 typists can type 984 paper

In 1 minute, 123 typists can type  \inline \frac{984}{4} = 246 papers

In 1 minute, 1 typist can type \inline \frac{246}{123} =2 papers      [ Hint \inline \frac{1}{15} hours = 4 minutes]

Q:

In a mens hostel, there were 95 students. To accommodate 30 more students the average is decreased by rupees 5. But total expenditure increased by Rs.500. Find the total expenditure of the hostel now ?

A) Rs. 4680 B) Rs. 4420
C) Rs. 4960 D) Rs. 5480
 
Answer & Explanation Answer: A) Rs. 4680

Explanation:

Let the expenditure on the 95 students be 'x'

Then,

95x + 500 = 120(x – 5)
95x + 500 = 120x - 600
120x - 95x = 1100
25x = 1100
=> x = 44

Therefore, total expenditure of the hostel becomes
95 x 44 + 500 = 4680.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 16
Q:

There are 100 students in 3 sections A, B and C of a class. The average marks of all the three sections was 84. The average of B and C was 87.5 and the average marks of students in A section was :

A) 20 B) 35
C) 54 D) 40
 
Answer & Explanation Answer: A) 20

Explanation:

Numbers of students in section A = x
∴ Numbers of students in section B and C = (100 – x)
∴ x 70 + (100 – x) 87.5 = 84 100
=> 70x + 87.5 100 – 87.5x = 8400
=> 8750 – 17.5x = 8400
=> 17.5x = 8750 – 8400 => x = 20.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

9 292
Q:

The average monthly salary of 24 employees in an organisation is Rs. 1500. If the manager's salary is added, then the average salary increases by Rs. 400. What is the manager's monthly salary ?

A) Rs. 8840 B) Rs. 11,500
C) Rs. 12,800 D) Rs. 9450
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 11,500

Explanation:

Manager's monthly salary

= Rs. (1900 x 25 - 1500 x 24) = Rs. 11,500

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 210
Q:

The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46 degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on Friday ?

A) 34 B) 36
C) 38 D) 40
 
Answer & Explanation Answer: A) 34

Explanation:

M + Tu + W + Th = 4 x 48 = 192
Tu + W + Th + F = 4 x 46 = 184
M = 42
Tu + W + Th = 192 - 42 = 150
F = 184 – 150 = 34

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 172
Q:

A batsman in his 17th innings makes a score of 85 and their by increasing his average by 3. What is his average after the 17th innings ?

A) 34 B) 36
C) 35 D) 37
 
Answer & Explanation Answer: D) 37

Explanation:

16x + 85 = 17(x + 3)

x = 34 + 3 = 37

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 247