1
Q:

Amithab's average expenditure for the January to June is Rs. 4200 and he spends Rs.1200 in January and Rs.1500 in july.The average expenditure for the months of febraury to July is:

A) Rs. 4250 B) Rs. 4520
C) Rs. 4060 D) None of these

Answer:   A) Rs. 4250



Explanation:

Amithab's total expenditure for Jan - June  = 4200 x 6 = 25200

 

Expenditure for Feb - June = 25200-1200 = 24000

 

Expenditure for the months of Feb - July = 24000 + 1500 =25500

 

The average expenditure = 25500/6 = 4250

Q:

The average weight of 45 passengers in a bus is 52 kg. 5 of them whose average weight is 48 kg leave the bus and other 5 passengers whose average weight is 54 kg join the bus at the same stop. What is the new average weight of the bus?   

A) 54.21 kgs B) 51.07 kgs
C) 52.66 kgs D) 53.45 kgs
 
Answer & Explanation Answer: C) 52.66 kgs

Explanation:

Given total number of passengers in the bus = 45

First average weight of 45 passengers = 52 kgs

Average weight of 5 passengers who leave bus = 48

Average weight of passengers who joined the bus = 54

Therefore, the net average weight of the bus is given by

= 45 x 52 - 5 x 48 + 5 x 5445 = 237045= 1583= 52.66 kgs.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 27
Q:

12 boys decided to constribute Rs. 750 each to an Orphange. Suddenly few of them boys dropped out and consequently the rest had to pay Rs. 150 more. Then the number of boys who dropped out?

A) 4 B) 6
C) 2 D) 3
 
Answer & Explanation Answer: C) 2

Explanation:

Total money decided to contribute = 750 x 12 = 9000

Let 'b' boys dropped

The rest paid 150/- more

=> (12 - b) x 900 = 9000

=> b = 2

Hence, the number of boys who dropped out is 2.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 377
Q:

P, Q, R, S, T and U are six consecutive odd numbers and their average is 52. What is the product of P and U ?

A) 2212 B) 2154
C) 2349 D) 2679
 
Answer & Explanation Answer: D) 2679

Explanation:

Let x, x+2, x+4, x+6, x+8 and x+10 are six consecutive odd numbers.

Given that their average is 52

Then, x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 = 52×6

6x + 30 = 312

x = 47

So Product = 47 × 57 = 2679

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 415
Q:

19 friends went to a restaurant for a combined weekend dinner party. 13 of them spent Rs. 79 each on their dinner and the rest spent Rs. 4 more than the average expenditure of all the 19. What was the total money spent by them?   

A) Rs. 1398.96 B) Rs. 1457.09
C) Rs. 1662.35 D) Rs. 1536.07
 
Answer & Explanation Answer: D) Rs. 1536.07

Explanation:

Let average expenditure was Rs. R

13 x 79 + 6x(R + 4) = 19R

=> R = Rs. 80.84

Total money = 19 x 80.84 = Rs. 1536.07.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

11 470
Q:

The average age of a class is 19 years. While the average age of girls is 18 and that of boys is 21. If the number of girls in the class is 16, Find the number of Boys in the class?

A) 12 B) 10
C) 8 D) 6
 
Answer & Explanation Answer: C) 8

Explanation:

Let the number of boys = x

From the given data,

=> [21x + 16(18)]/(x+16) = 19

=> 21x - 19x = 19(16) - 16(18)

=> 2x = 16

=> x = 8

Therefore, the number of boys in the class = 8.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

9 630
Q:

The mean of 100 observations is 40. It is found that an observation 84 was misread as 48. Then the correct mean is ?

A) 40.36 B) 41.24
C) 41.92 D) 42.05
 
Answer & Explanation Answer: A) 40.36

Explanation:

Given,

mean of 100 observations is 40

=> Total of 100 observations = 40 x 100 = 4000

84 is misread as 48

=> Difference = 84 - 48 = 36

=> Now, new total of 100 observations = 4000 + 36 = 4036

Correct Mean = 4036/100 = 40.36

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

12 826
Q:

The average marks of a student in 7 subjects is 85. His average marks in 6 subjects except English is 83. What is his marks in English ?

A) 97 B) 98
C) 92 D) 93
 
Answer & Explanation Answer: A) 97

Explanation:

Marks in English  = 85×7 – 83×6

= 595 – 498

= 97

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

15 934
Q:

Navaneet has thrice the money Poonam has and Poonam has 25% more money than Hebah. If the average money of the three is Rs. 350, What is the amount that Navaneet has ?

A) Rs. 175 B) Rs. 220.75
C) Rs. 218.55 D) Rs. 656.25
 
Answer & Explanation Answer: D) Rs. 656.25

Explanation:

Assume Hebah has Rs. M

Since 25% more money at Poonam

=> Money at Poonam = M + (25% of M)

=> Money at Poonam = M + 0.25M = Rs. 1.25M

Money with Navaneet is thrice the money with Poonam,

=> Money at Navaneet = 3(1.25M) = Rs. 3.75M

Now, sum of all Money = (M + 1.25M + 3.75M) = Rs. 6M

But given the average of the money is Rs. 350

=> 6M/3 = 350

=> 2M = 350

=> M = 350/2 = Rs. 175

=> Amount of money Navaneet has = Rs. 3.75M = 3.75 x 175 = Rs. 656.25.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

17 955