# Bank Exams Questions

Q:

Which among the following temples of India is known as "Black Pagoda"  ?

 A) Brihadeeshwara Temple, Tanjore B) Sun Temple, Konark C) Meenakshi Temple, Madurai D) Jagannath Temple, Puri

Explanation:

Konark Sun Temple is a 13th century temple of Odisha, built by Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty. It is also known as Black Pagoda. It’s a World Heritage Site. It is considered as architectural marvel for which Odisha, best known worldwide.

Filed Under: Indian Culture
Exam Prep: Bank Exams , CAT
Job Role: Bank Clerk , Bank PO

9 1696
Q:

One-quarter of one-seventh of a land is sold for Rs. 30,000. What is the value of an four fifteenth of land ?

 A) Rs.1,92,000 B) Rs.2,24,000 C) Rs.1,26,000 D) Rs.3,42,000

Explanation:

One-quarter of one-seventh = 1/4 x 1/7
= 1/28
Now, 1/28 of a land costs = Rs. 30,000
Thus, 8/35 of the land will cost = 30,000 x 28 x 4/15
= Rs. 2,24,000.

7 1695
Q:

The Value of  $\left[\mathrm{log}\left(\mathrm{tan}\left({1}^{0}\right)\right)+\mathrm{log}\left(\mathrm{tan}\left({2}^{0}\right)\right)+\cdots \cdots +\mathrm{log}\left(\mathrm{tan}\left({89}^{0}\right)\right)\right]$ is

 A) -1 B) 0 C) 1/2 D) 1

Explanation:

= log 1 + log 1 +.....+log 1

= 0.

15 1694
Q:

The circumferences of two circles are 264 meters and 352 meters. Find the difference between the areas of the larger and the smaller circles  ?

 A) 2413 sq.m B) 1234 sq.m C) 4312 sq.m D) 2143 sq.m

Explanation:

Let the radii of the smaller and the larger circles be 's' m and 'l' m respectively.

$2\mathrm{\pi s}$ = 264 and $2\mathrm{\pi l}$ = 352

s = $\frac{264}{2\mathrm{\pi }}$ and l = $\frac{352}{2\mathrm{\pi }}$

Difference between the areas =$\pi {l}^{2}-\pi {s}^{2}$

= $\mathrm{\pi }\left(\frac{{176}^{2}}{{\mathrm{\pi }}^{2}}-\frac{{132}^{2}}{{\mathrm{\pi }}^{2}}\right)$

= $\frac{1762}{\mathrm{\pi }}-\frac{1322}{\mathrm{\pi }}$

= (176 - 132)(176 + 132) / $\mathrm{\pi }$

= (44 x 308) / (22/7) = 4312 sq.m

10 1693
Q:

What will come in place of question mark(?) in the following number series ?

6859       5832     ?      4096     3375

 A) 4589 B) 4913 C) 5013 D) 5169

Explanation:

The given series follows a pattern that,

19 x 19 x 19 = 6859

18 x 18 x 18 = 5832

17 x 17 x 17 = 4913

16 x 16 x 16 = 4096

15 x 15 x 15 = 3375

So, the missing number in the given series = 4913

Filed Under: Series - Verbal Reasoning - Mental Ability
Exam Prep: AIEEE , Bank Exams , CAT , GATE
Job Role: Bank Clerk , Bank PO

20 1693
Q:

Two payments of $10,000 each must be made one year and four years from now. If money can earn 9% compounded monthly, what single payment two years from now would be equivalent to the two scheduled payments?  A) 19296 B) 19396 C) 19496 D) 19596 Answer & Explanation Answer: A) 19296 Explanation: The single equivalent payment will be PV + FV. FV = Future value of$10,000, 12 months later
 $10,000 *(1.0075)/12 $10,938.07
PV=  Present value of $10,000, 24 months earlier $10,000/(1.0075)24
 $8358.31 The equivalent single payment is$10,938.07 + $8358.31 =$19,296.38

2 1692
Q:

A cuboid of dimension 24cm x 9cm x 8 cm is melted and smaller cubers are of side 3 cm is formed.find how many such cubes can be formed ?

 A) 64 B) 56 C) 48 D) 40

Explanation:

Volume of cuboid = (24 x 9 x 8) cm = 1728 cu.cm
Volume of small cube = (3 x 3 x 3) cm = 27 cu.cm

So, No. of small cubes formed = 1728/27 = 64.

2 1691
Q:

Which of the following is the sixth to the left of the twentieth from the left end of the below arrangement ?
BM%R#J@K!DF69L4*15NEP23AYQZ#7UG

 A) L B) K C) 4 D) 9