7
Q:

In a competitive examination, the average marks for the entire examination was 60 marks. If 20% of the applicants scored 85 marks and 25% scored 95 marks. What was the average marks of the remaining applicants in the examination ?

A) 60 B) 52
C) 45 D) 35

Answer:   D) 35

Explanation:

Let the total applicants be 100
Then, 20% got 85 marks

i.e 20  85 = 1700

and 25% got 95 marks

i.e 25  95 = 2375

Now, the remaining applicants are 55 and let the average marks scored by them be x.

 2375 + 1700 + 55 x  =  60  100

 6000 - 4075 = 55x
 55x=1925
 x= 
x=35.

 

 

Q:

One-quarter of one-seventh of a land is sold for Rs. 30,000. What is the value of an four fifteenth of land ?

A) Rs.1,92,000 B) Rs.2,24,000
C) Rs.1,26,000 D) Rs.3,42,000
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs.2,24,000

Explanation:

One-quarter of one-seventh = 1/4 x 1/7
= 1/28
Now, 1/28 of a land costs = Rs. 30,000
Thus, 8/35 of the land will cost = 30,000 x 28 x 4/15
= Rs. 2,24,000.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 41
Q:

If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is increased by 350%, the resultant fraction is 25/51. What is the original fraction ?

A) 31/25 B) 15/17
C) 14/25 D) 11/16
 
Answer & Explanation Answer: B) 15/17

Explanation:

The original fraction is   =   = 15/17.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 45
Q:

Three strategies P, Q and R have been initiated for cost cutting in a company producing respectively 20%, 30% and 10% savings. Assuming that they operate independently, what is the net saving achieved ?

A) 49.6% B) 50.4%
C) 33.67% D) 66.66%
 
Answer & Explanation Answer: A) 49.6%

Explanation:

As these three strategies P, Q and R are independent so these will cut cost one after the other.
If initial cost is Rs 100, then
20% cost is cut after initializing strategy P, then cost will remain 80% = 80
further 30% cost is cut after strategy Q, then cost will remain 70% of 80 = 56
further 10% cost is cut after strategy R, then cost will remain 90% of 56 = 50.4

Thus final cost remains 50.4 % of the original cost. Hence net saving is 100 - 50.4 = 49.6 %.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 39
Q:

Population of a colony of mosquitoes is increasing by 20% per day. If the population on Monday was 3000, on which day of that week the population would be 5184 ?

A) Thursday B) Friday
C) Tuesday D) Monday
 
Answer & Explanation Answer: A) Thursday

Explanation:

Given monday population = 3000
Per day 20% increase in population.

Tuesday population = 3000 + 3000x20/100 = 3000 + 600 = 3600

Wednesday population =3600 + 3600x20/100 = 3600 + 720 = 4320

Thursday population = 4320 + 4320x20/100 = 4320 + 864 = 5184

So that day is Thursday.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 36
Q:

A farmer divides his herd of k cows among his 4 sons, so that one son gets one half of the herd, the second gets one-fourth, the third gets one-fifth and the fourth gets 9 cows. Then k is equal to ?

A) 160 B) 120
C) 140 D) 180
 
Answer & Explanation Answer: D) 180

Explanation:

Given total number of cows = k
Now, 1st son share = k/2
2nd son share = k/4
3rd son share = k/5
4th son share = 9

(k) + (k/4) + (k/5) + 9 = k
=> k - (19k/20) = 9
=> (20k-19k)/20 = 9
=> k = 180.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 40