4
Q:

The Shopkeeper increased the price of a product by 25% so that customer finds it difficult to purchase the required amount. But somehow the customer managed to purchase only 70% of the required amount. What is the net difference  in the expenditure on that product?

A) 10% more B) 5% more
C) 12.5% more D) 17.5% more

Answer:   C) 12.5% more

Explanation:

    Quantity  X  Rate =  Price

         1  x  1  =  1

       0.7 x 1.25 = 0.875

    \therefore  Decrease in price = \inline \frac{0.125}{1}\times 100 = 12.5 %

Q:

Ram sell his goods 25% cheaper than Shyam and 25% dearer than Bram. How much % is Bram's good cheaper than Shyam ?

A) 60% B) 40%
C) 50% D) 30%
 
Answer & Explanation Answer: B) 40%

Explanation:

Lets say shyam sells at 100,

Since Ram sells 25% cheaper than Shyam,

Therefor Ram sells at less than 25% of100 or 75 rs.

Ram sells 25% dearer than Bram or 125% of Ram =100% of Bram or

125% of x (say x price of bram )=75rs.
or 100% of x =60rs.
hence price of bram is 60rs.

now Bram's good is cheaper than Shyam's as (100-60)x100/100% or 40%.

Hence Brams Good is 40% cheaper than that of Shyam's good.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 38
Q:

What is better, to have 70% discount or 40 and 30% discount consequently ?

A) 40% is better B) 70% is better
C) Both are same D) None
 
Answer & Explanation Answer: B) 70% is better

Explanation:

Let Price be Rs.100

1st CASE:

Then 100 x 70/100 = 70
=> price after discount = 100-70 = Rs.30

2nd CASE:

Then 100 x 40/100 = 40
=> price after discount = 100-40 = Rs.60
then
60 x 30/100 = 18
=> price after 2 consequent discount = 60-18 = Rs.42

=>from 1 and 2 cases, 70% discount is better.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 38
Q:

Prashanth sold a album for $ 735 and made a profit of 22.5% . The cost price of the album went up by $120 and so Prashanth increased the selling price by $120. What is his profit % now ?

A) 19.32 % B) 18.75 %
C) 21.41 % D) 22 %
 
Answer & Explanation Answer: B) 18.75 %

Explanation:

Prashanth sold a album for $ 735 and made a profit of 22.5% .
CP = 735 x 100/122.5 = Rs. 600
New CP = 600 + 120 = Rs. 720
New SP = 735 + 120 = Rs. 855.

Profit = Rs. 135.

profit % = 100 x 135/720 = 18.75%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 37
Q:

Value of vehicle at end of each year depreciates at the rate of 3/5th of value at the beginning. If Initial value is 10,000Rs then at the end of three years its value is ? 

A) Rs. 6000 B) Rs. 3600
C) Rs. 2160 D) Rs. 415
 
Answer & Explanation Answer: C) Rs. 2160

Explanation:

End of first year     :  10000 x (3/5) = Rs. 6000
End of second year :  6000 x (3/5) = Rs. 3600
End of third year    :  3600 x (3/5) = Rs. 2160

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 24
Q:

Tanks A and B are each in the shape of a right circular cylinder. The interior of tank A has a height of 10 meters and a circumference of 8 meters, and the interior of tank B has a height of 8 meters and a circumference of 10 meters. The capacity of tank A is what percent of the capacity of tank B ?

A) 76% B) 72%
C) 80% D) 82%
 
Answer & Explanation Answer: C) 80%

Explanation:

circumference of A =  = 8 => so r =
volume = =
circumference of B =   = 10 => so r = 
volume =  =  
so ratio of capacities = 160/200 = 0.8
so capacity of A will be 80% of the capacity of B.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 36