11
Q:

# Two numbers are 20% and 30% less than the third number . How much percent is the second number less than first?

Q:

What is 15 of 80 with simple method and examples?

 A) 12.5% B) 18.75% C) 16.55% D) 17.80%

Explanation:

Given that to find 15 of 80

=> What % of 80 is 15

Let it be 'p'

=> p% of 80 = 15

=>

Therefore, 15 is 18.75% of 80 => 18.75% of 80 = 15

Example::

Now, in the similar way we can find 15% of 80 =?

=> 15x80/100 = p

=> p = 4 x 3 = 12

Therefore, 15% of 80 = 12

2 44
Q:

16 of 225 is =

 A) 7.11 B) 7.21 C) 6.87 D) 7.58

Explanation:

16 of 225 is =

3 78
Q:

In a college, number of boys is 75% of number of girls. Difference between boys and girls is 35. On a particular day 20% boys were absent, then find the number of boys those who present?

 A) 72 B) 84 C) 93 D) 81

Explanation:

Ratio of girls and boys = 100% : 75% = 4:3

Difference is 1 unit = 35

So, 3 units = 35 x 3 = 105

If 20% absent, that’s mean 80% present.

So, present boys = 80% of 105 =

7 228
Q:

A girl read 2/5 part of a book in 1st day, 34% in second day and remaining page in next two days. In two days she read equal number of page. If she read 52 pages on last day, then find out how many pages did the book contain?

 A) 400 B) 376 C) 382 D) 356

Explanation:

1st day the girl read = 40%

2nd day she read = 34 %

Remaining percentage of book = 100% - (40% +34%) = 26%

But given last two days she read equal number of pages

=> Each day she read 26%/2 = 13%

Last day she read 52 pages = 13%

13% = 52

1% = 4

=> 100% = 400

Total pages in the book is 400.

7 165
Q:

A seller charges 28% more from a customer as GST on an article. If customer paid Rs. 4544, what is the cost price of the article?

 A) Rs. 3550 B) Rs. 2650 C) Rs. 3840 D) Rs. 2450

Explanation:

Let the cost price of the article be 'P'

Then from given data,

Hence, the cost price of the article = P = Rs. 3550

11 295
Q:

25% of 25% Is Equal To

 A) 0.0625 B) 0.0210 C) 0.03145 D) 0.3210

Explanation:

25% of 25% means

25/100 of 25/100

i.e, 1/4 of 1/4

or in other words 1/4 x 1/4=1/16

Hence, the answer is 1/16 = 0.0625.

6 446
Q:

A man spend 20% of his monthly salary on his children's education and 50% of his salary on food and transport. After Paying the rent of Rs.1000, he is left with Rs.2000. What is his monthly salary?

 A) 7000 B) 10000 C) 14000 D) 20000

Explanation:

Let his monthly salary be 'P'

20% on children's education =

50% on food and transport =

1000 on rent

=>

Therefore, his monthly salary = Rs. 10,000

1 100
Q:

56% of 225 + 20% of 150 = ? - 109

Find the value of '?' in the above equation

 A) 264 B) 220 C) 241 D) None

Explanation:

Given 56% of 225 + 20% of 150 = ? - 109

we know that a% of b = b% of a

Now,

225% of 56 + 20% of 150 = ? - 109

200% of 56 + 25% of 56 + 20% of 150 = ? - 109

112 + 14 + 30 = ? - 109

? = 112 + 14 + 30 + 109

? = 264