5
Q:

A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is

A) 18% B) 20%
C) 22% D) 24%

Answer:   B) 20%

Explanation:

Let the cost price = Rs 100
then, Marked price = Rs 135

Required gain = 8%,
So Selling price = Rs 108
Discount = 135 - 108 = 27

Discount% = (27/135)*100 = 20%

Q:

The sale price of an article including the sales tax is Rs. 616. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is :

A) Rs. 560 B) Rs. 530
C) Rs. 500 D) Rs. 514
 
Answer & Explanation Answer: C) Rs. 500

Explanation:

110% of S.P. = Rs. 616

S.P. = (616 x 100)/110 = Rs. 560

C.P = (110 x 560)/112 = Rs. 500

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 44
Q:

A sold an article to B at 40% profit and B sold it to C at 50% profit, then what will be profit percent with respect to A ?

A) 97 % B) 110 %
C) 135 % D) 115 %
 
Answer & Explanation Answer: B) 110 %

Explanation:

% Profit with respect to A = 40 + 50 + (40 x 50)/100 = 90 + 20 = 110 %.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 28
Q:

If a trader sold two cars each at Rs. 325475 and gains 12% on the first and loses 12% on the second, then his profit or loss percent on the whole is ?

A) 1.44% loss B) 14.4% loss
C) 0% D) 14.4% profit
 
Answer & Explanation Answer: A) 1.44% loss

Explanation:

SP of each car is Rs. 325475, he gains 12% on first car and losses 12% on second car.
In this case, there will be loss and percentage of loss is given by

= [(profit%)(loss%)]/100 = (12)(12)/100 % = 1.44%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

0 49
Q:

A certain sum of money is invested for one year at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is 3% higher, then the invest earned will be 25% more than the interest earned earlier. What is the earlier rate of interest ?

A) 4% p.a. B) 6% p.a.
C) 8% p.a. D) 12% p.a.
 
Answer & Explanation Answer: D) 12% p.a.

Explanation:

If the interest earned is 25% more than the earlier interest then the rate of interest also should be 25% higher than the earlier rate.
Let the earlier rate of interest be x%.
Now it will be (x + 3)%
% increase = (x + 3) - x/x * 100 = 25
=> x = 12%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 38
Q:

Arun purchased 30 kg of wheat at the rate of Rs. 11.50 per kg and 20 kg of wheat at the rate of 14.25 per kg. He mixed the two and sold the mixture. Approximately what price per kg should be sell the mixture to make 30% profit ?

A) Rs. 17.80 B) Rs. 16.30
C) Rs. 14 D) Rs. 15.40
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 16.30

Explanation:

C.P. of 50 kg wheat = (30 * 11.50 + 20 * 14.25) = Rs. 630.

S.P. of 50 kg wheat = 130% of Rs. 630 = 130/100 * 630 = Rs. 819.
S.P. per kg = 819/50 = Rs. 16.38 = 16.30.
Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 38