12
Q:

By mixing two qualities of pulses in the ratio 2: 3 and selling the mixture at the rate of Rs 22 per kilogram, a shopkeeper makes a profit of 10 %. If the cost of the smaller quantity be Rs 14 per kg, the cost per kg of the larger quantity is:

A) Rs 23 B) Rs 25
C) Rs 24 D) Nonof these

Answer:   C) Rs 24

Explanation:

Cost Price of 5 kg = Rs.(14*2 + x*3) = (28 + 3x).

Sell price of 5 kg = Rs. (22x5) = Rs. 110.

[{110 - (28 + 3x)}/(28 + 3x) ]* 100 =10

[82-3x/28 + 3x]= 1 / 10

820 - 30x = 28 +3x 

33x = 792 

x = 24

Q:

A shopkeeper sells two articles at Rs.1000 each, making a profit of 20% on the first article and a loss of 20% on the second article. Find the net profit or loss that he makes?

A) 2% B) 4%
C) 3% D) 2.5%
 
Answer & Explanation Answer: B) 4%

Explanation:

SP of first article = 1000
Profit = 20%
CP = = 5000/6 = 2500/3
SP of second article = 1000
Loss = 20%
CP =  = 5000/4 = 1250
Total SP = 2000
Total CP =  + 1250 = 6250/3
CP is more than SP, he makes a loss.
Loss = CP-SP = (6250/3)- 2000 = 250/3
Loss Percent =
=0.04 * 100 = 4%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 18
Q:

In a certain Business, the profit is 220% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit ?

A) 61% B) 75%
C) 55% D) 81%
 
Answer & Explanation Answer: A) 61%

Explanation:

Let C.P.= Rs. 100.

Then, Profit = Rs.220,

S.P. = Rs.320.

New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P. = Rs.320.

Profit = Rs. (320 - 125) = Rs. 195

Required percentage = 

= 60.9 =~ 61%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 7
Q:

A trader mixes 36 kg of rice at Rs. 20 per kg with 14 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A) 25% B) 21.14%
C) 22.54% D) 27.32%
 
Answer & Explanation Answer: C) 22.54%

Explanation:

C.P. of 50 kg rice = Rs. (36 x 20 + 14 x 36) = Rs. (720 + 504) = Rs.1224.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (50 x 30) = Rs.1500.

Profit = 1500 - 1224 = Rs.276

Profit % = 

= 22.54%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 7
Q:

The cost price of 40 Magazines is the same as the selling price of 'P' articles. If the profit is 25%, then the value of 'P' is:

A) 32 B) 40
C) 16 D) 30
 
Answer & Explanation Answer: A) 32

Explanation:

Let C.P. of each Magazine be Rs. 1

C.P. of P articles = Rs. P.

S.P. of P articles = Rs. 40.

Profit = Rs. (40 - P)

Now, Gain% = 

Here  = 25

(40-P)100 = 25P

4000 - 100P = 25P

125P = 4000

P = 4000/125

P = 32.

 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 7
Q:

If the cost price of a certain object doubles, then the loss gets tripled of what it was initially. The initial loss % was ?

A) 0 % B) 25 %
C) 75 % D) 50 %
 
Answer & Explanation Answer: D) 50 %

Explanation:

Let the cost price be x and selling price be y.
Loss = x – y

When the cost price doubles, the loss gets tripled.
So it becomes like this, 2x – y = 3(x-y)

Loss % =  =  = 50 %

 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 94