A) 51:52 | B) 52:53 |

C) 53:54 | D) 54:55 |

Explanation:

Let the Cost price of article is Rs. x

Required ratio = (104% of x) / (106% of x)

=104/106

=52/53 = 52:53

A) Rs. 660 | B) Rs. 560 |

C) Rs. 1060 | D) Rs. 960 |

Explanation:

Let C.P. = Rs. C.

Then, 832 - C = C - 448

2C = 1280 => C = 640

Required S.P. = 150% of Rs. 640 = 150/100 x 640 = Rs. 960.

A) 51.8 % | B) 49.25 % |

C) 47.2 % | D) 53.84 % |

Explanation:

100

65

-------

65 ------- 35

100 ------ ? => 53.84 %

A) Rs. 2000 | B) Rs. 1600 |

C) Rs. 2200 | D) Rs. 2100 |

Explanation:

Let 'x' be the cost price.

Now Marked price = x + 30x/100 = 13x/10

10% discount = 10/100 x 13x/10 = 13x/100

Selling price = 13x/10 - 13x/100 = 117x/100

Given gain = 340

Here gain = 117x/100 - x = 17x/100 = 340 => x = Rs. 2000.

A) Rs. 6000 | B) Rs. 4500 |

C) Rs. 5000 | D) Rs. 6500 |

Explanation:

Income = Rs. 100

Expenditure = Rs. 80

Savings = Rs. 20

Present Expenditure 80x(15/100) = Rs. 12 = 80 + 12 = Rs. 92

Present Savings = 100 – 92 = Rs. 8

100 ------ 8

? --------- 400 => 5000

His salary = Rs. 5000

A) 0.85 % | B) 0.95 % |

C) 1.0 % | D) 1.3 % |

Explanation:

SP of first article = 1000

Profit = 30%

CP = (SP)x[100/(100+P)] = 10000/13

SP of second article = 1000

Loss = 20%

CP = (SP)x[100/(100-L)] = 5000/4 = 1250

Total SP = 2000

Total CP = 10000/13 + 1250 = 2019.23

CP is more than SP, he makes a loss.

Loss = CP-SP = 2019.23 - 2000 = 19.23

Loss Percent = [(19.23)/(2019.23)]x100 = 0.95 %.