A) Rs.2500 | B) Rs.2000 |

C) Rs.4000 | D) None of these |

Explanation:

Maximum earning will be only when he will won on the maximum yielding table.

A ----> 10:1

B ----> 20:1

C ----> 30:1

i.e, he won on B and C but lost on A

20 x 200 + 30 x 200 -1 x 200 = 9800

minimum earning will be when he won on table A and B and lose on that table 3.

Therefore, 10 x 200 + 20 x 200 - 1 x 200 = 6000-200 = 5800

Therefore, Difference= 9800 - 5800 = 4000

A) Rs. 1600 | B) Rs. 1700 |

C) Rs. 1800 | D) Rs. 1900 |

Explanation:

Let the salaries of Maneela and Shanthi one year before be **M1, S1** & now be **M2, S2** respectively.

Then, from the given data,

M1/S1 = 3/4 .....(1)

M1/M2 = 4/5 .....(2)

S1/S2 = 2/3 .....(3)

and M2 + S2 = 4160 .....(4)

Solving all these eqtns, we get M2 = Rs. 1600.

A) 444 | B) 344 |

C) 244 | D) 144 |

Explanation:

Given ratio of pens and pencils = 3 :2

Number of Pens = 3x

Number of Pencils = 2x

Average number of pencils & Pens = $\frac{\mathbf{3}\mathbf{x}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{2}\mathbf{x}}{\mathbf{2}}\mathbf{}\mathbf{=}$ 180

5x = 360

=> x = 72

Hence, the number of pencils **= 2x = 72 x 2 = 144.**

A) 17 | B) 30 |

C) 26 | D) 32 |

Explanation:

$3\phantom{\rule{0ex}{0ex}}{3}^{2}+3=12\phantom{\rule{0ex}{0ex}}5\phantom{\rule{0ex}{0ex}}{\mathbf{5}}^{\mathbf{2}}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{5}\mathbf{}\mathbf{=}\mathbf{}\mathbf{30}$

A) 6548 | B) 5667 |

C) 7556 | D) 8457 |

Explanation:

Let ratio of the incomes of Pavan and Amar be 4x and 3x

and Ratio of their expenditures be 3y and 2y

4x - 3y = 1889 ......... I

and

3x - 2y = 1889 ...........II

I and II

y = 1889

and x = 1889

**Pavan's income = 7556**

A) 7:1 | B) 13:5 |

C) 15:7 | D) 2:7 |

A) 4,12,480 | B) 3,67,500 |

C) 5,44,700 | D) 2,98,948 |

Explanation:

Let the total population be 'p'

Given ratio of male and female in a city is 7 : 8

In that percentage of children among male and female is **25%** and **20%**

=> Adults male and female % = **75% & 80%**

But given adult females is = 156800

=> **80%(8p/15) = 156800**

=> 80 x 8p/15 x 100 = 156800

=> p = 156800 x 15 x 100/80 x 8

=> p = 367500

Therefore, the total population of the city = **p = 367500**

A) 11 & 17 | B) 7 & 17 |

C) 9 & 21 | D) 13 & 23 |

Explanation:

Let the two numbers be x and y

Given x : y = 3 : 7 .....(1)

Now, x+6 : y+6 = 5 : 9 .....(2)

From (1), x = 3y/7

From (2), 5y - 9x = 24

=> 5y - 9(3y/7) = 24

=> y = 21

=> From(1), x = 9

Hence, the two numbers be **9** and **21**