A) 120 | B) 150 |

C) 170 | D) 180 |

Explanation:

Suppose there are all the pigeons then total no of heads are 340 and total no of legs are 680.

Now, since 380 (1060-680) legs are extra, it means there will be 190 (380/2) rabbits.As we know a rabbit has two extra legs than that of a pigeon.

number of rabbits =190

and number of pigeons = 340- 190 = 150

A) 14 | B) 16 |

C) 18 | D) 20 |

Explanation:

Let the third proportion to 9 & 12 be 'x'.

=> 9:12 = 12 :p

=> p = 12x12/9 = 16.

A) 168 | B) 201 |

C) 147 | D) 154 |

Explanation:

Let us say x boys and x girls joined the group.

(64 + x)/(40 + x) = 4/3

192 + 3x = 160 + 4x => x = 32

Number of members in the group = 64 + x + 40 + x

= 104 + 2x = 168.

A) 910 | B) 1000 |

C) 970 | D) None of the above |

Explanation:

504/M = 384/800

(504 x 800) / 384 = M

M = 1050

A) 9 | B) 17 |

C) 11 | D) 15 |

Explanation:

Total student= 39, boys : girls = 2:1, hence no of boys= 2/3(39)= 26

num of girls= 1/3(39) = 13 , since radhika ranked 15 among 39 student from top

and ranked 8 among girls from bottom , this means 7 girls are below radhika, rest 13-9= 5 girls are above her, now from 14 toper 5 are girls hence 14-5=9 boys.

Hence num of boys below radhika are 26-9=17

A) Rs. 5500 | B) Rs. 6000 |

C) Rs. 6200 | D) Rs. 6350 |

Explanation:

The wages of labourers in a factory increases in the ratio 22:25 and there was a reduction in the number of labourers in the ratio 15:11. Find the original wage bill if the present bill is Rs 5000 ?

Ratio of increase of wages = 22:25

Ratio of decrease of labourers = 15:11

Compound ratio of wages of labourers = 22 x 15 : 25 x 11 = 330:275

Final bill = Rs. 5000

For 275 ratio wages = Rs. 5000

For 1 ratio wages = 5000/275

For 330 ratio wages = 5000/275 x 330 = Rs. 6000