6
Q:

In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?

A) 160 B) 175
C) 180 D) 195

Answer:   B) 175



Explanation:

Suppose the man works overtime for x hours.

Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.

{\color{Blue} \therefore } 160 x 2.40 + x x 3.20 = 432

=> 3.20x = 432 - 384 = 48

=> x = 15.

Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.

Q:

What value will come in place of question mark (?) in the questions given below ?

 [(180)2 ÷ 60×14] ÷ 9 = ? × 24

A) 22 B) 33
C) 35 D) 28
 
Answer & Explanation Answer: C) 35

Explanation:

Given 

 [(180)2 ÷ 60×14] ÷ 9 = ? × 24

 [(180 x 180) ÷ 60×14] ÷ 9 = ? × 24

?= 180×3×14 / 9×24

? = 35.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 119
Q:

The price of 2 oranges, 3 bananas and 4 apples is Rs. 15. The price of 3 oranges, 2 bananas and 1 apple is Rs. 10. What will be price of 4 oranges, 4 bananas and 4 apples  ?

A) Rs. 10 B) Rs. 15
C) Rs. 20 D) Rs. 25
 
Answer & Explanation Answer: C) Rs. 20

Explanation:

Let the Oranges be 'O', Bananas be 'B' and Apples be 'A'

From the given data,

 

2O + 3B + 4A = 15 ...... (I)

3O + 2B + A = 10 ..... (II)

On adding (I) and (II),

5O + 5B + 5A = 25

O + B + A = 5

4O + 4B + 4A = 20.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 117
Q:

Simplify the following :

 ?

A) 100 B) 1
C) 4 D) 0
 
Answer & Explanation Answer: A) 100

Explanation:

Given 

It is in the form of

= a + b + c

Here a = 37, b = 35 & c = 28 

=> a + b + c = 37 + 35 + 28 = 100

 

Therefore,   = 100

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 159
Q:

In a slip test, K got the 15th rank and he was 44th from the bottom of the list of passed students. 4 students did not take up the slip test and 3 students were failed. What is the total strenght of the class ?

A) 63 B) 62
C) 64 D) 65
 
Answer & Explanation Answer: D) 65

Explanation:

Total strength of the class is given by

15 + 44 + 4 + 3 - 1 = 65

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 226
Q:

An owner of a Dry fruits shop sold small packets of mixed nuts for Rs. 150 each and large packets for Rs. 250 each. One day he sold 5000 packets, for a total of Rs. 10.50 lakh. How many small packets were sold ?

A) 2000 B) 3000
C) 2500 D) 3500
 
Answer & Explanation Answer: A) 2000

Explanation:

Let 's' be the number of small packets and 'b' the number of large packets sold on that day.

 

Therefore, s + b = 5000 ... eqn (1)

 

Each small packet was sold for Rs.150.
Therefore, 's' small packets would have fetched Rs.150s.

 

Each large packets was sold for Rs.250.
Therefore, 'b' large packets would have fetched Rs.250b.

 

Total value of sale = 150s + 250b = Rs. 10.5 Lakhs (Given)

 

Or 150s + 250b = 10,50,000 ... eqn (2)

 

Multiplying equation (1) by 150, we get 150s + 150b = 7,50,000 ... eqn (3)

 

Subtracting eqn (3) from eqn (2), we get 100b = 3,00,000
Or b = 3000

 

We know that s + b = 5000
So, s = 5000 - b = 5000 - 3000 = 2000.

 

2000 small packets were sold.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 278