3
Q:

A contractor  undertook a project to complete it in 20 days which needed 5 workers to work continuously for all the days estimated. But before the start of the work the client wanted to complete it earlier than the scheduled time, so the contractor calculated that  he needed to increase 5 additional  men every 2 days to complete the work in the time the client wanted it:

If the work was further increased by 50% but the contractor continues to increase the 5 workers o every 2 days then how many more days are required over the initial time specified by the  client.

A) 1 day B) 2 days
C) 5 days D) None of these

Answer:   B) 2 days

Explanation:

Total work = 100+50 = 150man-days

In 8 days 100 man-days work  has been completed. Now on 9th and 10th day there will be 25 workers. So in 2 days they wll complete additional 50 man- days work. Thus the work requires 2 more days.

Q:

Adam and Smith are working on a project. Adam takes 6 hrs to type 36 pages on a computer, while Smith takes 5 hrs to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type a project of 120 pages?

A) 8 hrs 45 min B) 8 hrs 42 min
C) 8 hrs D) 8 hrs 34 min
 
Answer & Explanation Answer: D) 8 hrs 34 min

Explanation:

Number of pages typed by Adam in 1 hour =  = 6
Number of pages typed by Smith in 1 hour =  = 8
Number of pages typed by both in 1 hour = (6 + 8) = 14
Time taken by both to type 110 pages = (120 * 1/14) = 8  = 8 hrs 34 min.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 57
Q:

After working for 8 days, Arun finds that only  rd of the work has been done. He employs Akhil who is 60% as efficient as Arun. How many days more would Akhil take to complete the work?

A) 24.5 days B) 26.6 days
C) 25 days D) 20 days
 
Answer & Explanation Answer: B) 26.6 days

Explanation:

Arun has completed  rd of the work in 8 days
Then he can complete the total work in
 ---- 8
1 ---- ?
= 24 days
But given Akhil is only 60% as efficient as Arun
Akhil = 
Akhil can complete the total work in 40 days
Now, remaining 2/3rd of work can be completed in
1 ------   40
  ------   ?    26.66 days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 38
Q:

50 men can build a tank in 40days, but though they begin the work together, 5 men quit every ten days. The time needed to build the tank is ?

A) 50 days B) 48 days
C) 47.5 days D) 49 days
 
Answer & Explanation Answer: A) 50 days

Explanation:

50 men can build a tank in 40 days
Assume 1 man does 1 unit of work in 1 day
Then the total work is 50×40 = 2000 units

50 men work in the first 10 days and completes 50×10 = 500 units of work
45 men work in the next 10 days and completes 45×10 = 450 units of work
40 men work in the next 10 days and completes 40×10 = 400 units of work
35 men work in the next 10 days and completes 35×10 = 350 units of work
So far 500 + 450 + 400 + 350 = 1700 units of work is completed and

remaining work is 2000 - 1700 = 300 units

30 men work in the next 10 days. In each day, they does 30 units of work.

Therefore, additional days required = 

Thus, total 10+10+10+10+10 = 50 days required.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

9 29
Q:

 In a hostel, there was food for 1000 students for one month. After 10 days, 1000 more students joined the hostel. How long would the students be able to carry on with the remaining food?

A) 10 days B) 15 days
C) 20 days D) 5 days
 
Answer & Explanation Answer: A) 10 days

Explanation:

After 10 days, the remaining food would be sufficient for the 1000 students for 20 more days
 If 1000 more students are added, it shall be sufficient for only 10 days (as the no. of students is doubled, the days are halved).

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 103
Q:

Twenty men can do a work in eighteen days. Eighteen women can complete the same work in fifteen days. What is the ratio between the capacity of a woman and a man ?

A) 4:5 B) 3:4
C) 4:3 D) 2:3
 
Answer & Explanation Answer: C) 4:3

Explanation:

(2018) men can complete the work in in one day.
one man's one day work =
(1815) women can complete the work in 1 day
1 woman's one day work = 
So, required ratio =  = 4:3

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 89