# Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability Questions

Q:

A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is.

 A) 20% B) 21% C) 22% D) 23%

Explanation:

Gain % = %

=$100+102100-100$

= 21%

Filed Under: Profit and Loss

568 103257
Q:

In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

 A) 2/7 B) 5/7 C) 1/5 D) 1/2

Explanation:

Total number of outcomes possible, n(S) = 10 + 25 = 35

Total number of prizes, n(E) = 10

$P(E)=n(E)n(S)=1035=27$

Filed Under: Probability

246 101213
Q:

If the length of the diagonal of a square is 20cm,then its perimeter must be

a. $402$cm     b. $302$cm    c. 10cm    d. 15$2$cm

 A) a B) b C) c D) d

Explanation:

We know that d=√2s

Given diagonal = 20 cm

=> s = 20/$2$ cm

Therefore, perimeter of the square is 4s = 4 x 20/$2$ = 40$2$   cm.

Filed Under: Area
Exam Prep: Bank Exams
Job Role: Bank PO

74 101159
Q:

A, B and C enter into a partnership and their shares are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4. After 2 months, A withdraws half of his capital and after 10 months, a profit of Rs. 378 is divided among them. What is B's share ?

 A) 144 B) 169 C) 225 D) 339

Explanation:

Ratio of initial investments = 1/2 : 1/3 : 1/4 = 6 : 4 : 3.

Let their initial investments be 6x, 2x and 3x respectively.

A : B : C = (6x * 2 + 3x * 10) : (4x * 12) : (3x * 12) = 42 : 48 : 36 = 7 : 8 : 6.

B's share =  Rs. (378 * 8/21) = Rs. 144.

Filed Under: Partnership

142 95913
Q:

A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks. The maximum marks are :

 A) 500 B) 600 C) 800 D) 1000

Explanation:

Given that the student got 125 marks and still he failed by 40 marks

=> The minimum pass mark = 125 + 40 = 165

Given that minimum pass mark = 33% of the total mark

=> total mark =33/100 =165

=> total mark = 16500/33 = 500

Filed Under: Percentage

543 95682
Q:

The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years ago. If its present value is Rs. 8748, its purchase price was :

 A) 10000 B) 12000 C) 14000 D) 16000

Explanation:

Purchase price = $Rs.87481-101003$ = Rs. [8748 * (10/9) * (10/9 )* (10/9)] = Rs.12000

Filed Under: Percentage

691 95509
Q:

The compound interest on rs.30000 at 7% per annum is Rs.4347. The period is

 A) 2 years B) 2.5 years C) 3 years D) 4 years

Explanation:

Amount = Rs.(30000+4347) = Rs.34347

let the time be n years

Then,30000(1+7/100)^n = 34347

(107/100)^n = 34347/30000 = 11449/10000 = (107/100)^2

$\inline \fn_cm \therefore$n = 2years

Filed Under: Compound Interest
Exam Prep: GRE

379 95008
Q:

Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?

 A) 20 B) 30 C) 40 D) 50

Explanation:

The fruit content in both the fresh fruit and dry fruit is the same.

Given, fresh fruit has 68% water.so remaining 32% is fruit content. weight of fresh fruits is 100kg

Dry fruit has 20% water.so remaining 80% is fruit content.let weight if dry fruit be y kg.

Fruit % in freshfruit = Fruit% in dryfruit

Therefore, (32/100) x 100 = (80/100 ) x y

we get, y = 40 kg.