Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability Questions


What is Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability?

 

Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability test helps measure one's numerical ability, problem solving and mathematical skills. Quantitative aptitude - arithmetic ability is found in almost all the entrance exams, competitive exams and placement exams. Quantitative aptitude questions includes questions ranging from pure numeric calculations to critical arithmetic reasoning. Questions on graph and table reading, percentage analysis, categorization, simple interests and compound interests, clocks, calendars, Areas and volumes, permutations and combinations, logarithms, numbers, percentages, partnerships, odd series, problems on ages, profit and loss, ratio & proportions, stocks &shares, time & distance, time & work and more .

 

Every aspirant giving Quantitative Aptitude Aptitude test tries to solve maximum number of problems with maximum accuracy and speed. In order to solve maximum problems in time one should be thorough with formulas, theorems, squares and cubes, tables and many short cut techniques and most important is to practice as many problems as possible to find yourself some tips and tricks in solving quantitative aptitude - arithmetic ability questions.

 

Wide range of Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability questions given here are useful for all kinds of competitive exams like Common Aptitude Test(CAT), MAT, GMAT, IBPS and all bank competitive exams, CSAT, CLAT, SSC Exams, ICET, UPSC, SNAP Test, KPSC, XAT, GRE, Defence, LIC/G IC, Railway exams,TNPSC, University Grants Commission (UGC), Career Aptitude test (IT companies), Government Exams and etc.


Q:

LCM of 80, 85, 90

A) 11440 B) 11998
C) 12240 D) 12880
 
Answer & Explanation Answer: C) 12240

Explanation:

LCM of (80, 85, 90) can be found by prime factorizing them.

 

80 → 2 × 2 × 2 × 2 × 5

85 → 17 × 5

90 → 2 × 3 × 3 × 5

L.C.M of (80,85,90) = 2 × 2 x 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 17

= 16 x 9 x 85

= 144 x 85

= 12240

 

L.C.M of (80,85,90) = 12240.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 499
Q:

If P is 140, which is 40% more than Q, then 3/25 of Q is

A) 9 B) 12
C) 18 D) 24
 
Answer & Explanation Answer: B) 12

Explanation:

From the given data,

P = 140

But it is given that,

40% of Q + Q = 140 = P

=> Q + [40Q/100] = 140

=> [100Q + 40Q]/100 = 140

=> 140Q = 140 x 100

=> Q = 100

Now,

 3/25 of Q 

= (3/25) x 100

= 3 x 4 

= 12 

 

Required 3/25 of Q  = 12.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

13 615
Q:

16 : 56 :: 32 : ?

A) 196 B) 148
C) 132 D) 112
 
Answer & Explanation Answer: D) 112

Explanation:

16 : 56 :: 32 : ?

Let the required number be 'n'

The given numbers follow a logic that,

16/56 = 2/7

=> 32/n = 2/7

=> 32 x 7/2 = n

=> n = 112.

 

Hence, 16 : 56 :: 32 : 112.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 431
Q:

Sum of two numbers is 44. One number is 3 times as large as the other. What are the numbers?

A) 11 and 4 B) 3 and 11
C) 11 and 33 D) 40 and 4
 
Answer & Explanation Answer: C) 11 and 33

Explanation:

Let the smaller number be 'm'

Then, from the given data, the larger number is '3m'

Given that m + 3m = 44

=> 4m = 44

m = 44/4 = 11

=> m = 11

=> 3m = 3 x 11 = 33

 

Hence, the two numbers are 11 and 33.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 298
Q:

When I was 24, my mother was twice my age. Now I am 44, how old is my mother?

A) 84 B) 48
C) 68 D) 88
 
Answer & Explanation Answer: C) 68

Explanation:

From the given data,

when my age is 24, my mothers age is double of my age 

=> 48 yrs is my mothers age

=> Difference is 48 - 24 = 24 years.

 

When my age is 44

=> My mother is 44 + 24 = 68 years aged.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 328
Q:

What is the value of 4 in 475?

A) 4 B) 400
C) 475 D) 40
 
Answer & Explanation Answer: B) 400

Explanation:

The value of 4 in 475 means the place value of 4 in 475 and not its face value. Face value means the digit itself though it is at any place in the given number. But place value means the value of digit in its place in the given number.

 

Here the place value of 4 in 475 can be determined by as 4 is in 100's place in 475.

Hence, the place value of 4 in 475 is 4x100 = 400.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 255
Q:

What is the area of an obtuse angled triangle given below with two sides are 8 and 12 and the angle included between two sides is 150 deg?

A) 48 sq units B) 24 sq units
C) 12 sq units D) 6 sq units
 
Answer & Explanation Answer: B) 24 sq units

Explanation:

We know that, 

The area of a triangle with two sides given and included angle

A = 1/2 x product of sides x Sin(angle) 

 

Here the two sides are 8 & 12

Angle = 150

 

Area = 1/2 x 8 x 12 x sin150

Sin(150) = sin(90+60) = cos(60) = 1/2

 

A = 48 x 1/2 = 24

Area of the given triangle = 24 sq units.

 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 325
Q:

When the price of rice decrease by 10%, a girl could buy 1 kg more for Rs. 270. Then, the original price of the rice per kg is

A) Rs. 36 B) Rs. 30
C) Rs. 28 D) Rs. 40
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 30

Explanation:

From the given data,

When the price of rice is decreased by 10%, the value of Rs. 270 would become

270 x 100/90 = 300

Now, the value 270 becomes 300

And given, the girl could buy 1 kg extra for that value

Change in value = 300 - 270 = Rs. 30

 

Therefore, 1 kg extra rice she can get for Rs. 30

 

=> The original price of rice = Rs. 30/kg.

 

As she gets only 9 kgs for Rs. 270 before 10% discount, now after discount she gets 10 kgs instead of 9 kgs for Rs. 270.  

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

20 1133