# Partnership Questions

**FACTS AND FORMULAE FOR PARTNERSHIP PROBLEMS**

**Partnership: **When two or more than two persons run a business jointly, they are called partners and the deal is known as partnership.

**Ratio of Division of Gains:**

**(i)** When investments of all the partners are for the same time, the gain or loss is distributed a among the partners in the ratio of their investments. Suppose A and B invest Rs. x and Rs. y respectively for a year in a business, then at the end of the year (A’s share of profit) : (B's share of profit) = x : y.

**(ii)** When investments are for different time periods, then equivalent capitals are calculated for a unit of time by taking (capital x number of units of time). Now, gain or loss is divided in the ratio of these capitals. Suppose A invests Rs. x for p months and B invests Rs. y for q months, then (A’s share of profit) : (B's share of profit) = xp : yq.

**Working and Sleeping Partners:** A partner who manages the business is known as a working partner and the one who simply invests the money is a sleeping partner.

A) Rs 200 | B) Rs 300 |

C) Rs 400 | D) Rs 500 |

Explanation:

Amount invested in savings scheme Q= Rs (8000-X)

Compounding 30 % for 2 years , rate

30+30+ (30*30)/100= 69 %

60 % of X-69 % of (8000-X)=930

X= 5000

In savings savings scheme Q = 8000-5000=3000

5000 - 1500 = 3500

Difference =3500-3000=Rs 500

A) 31200 | B) 41600 |

C) 62400 | D) 93600 |

A) Rs.15000 | B) Rs.18000 |

C) Rs.25000 | D) Rs.20000 |

A) 75000 | B) 1,25,000 |

C) 1,50,000 | D) 1,00,000 |

A) Rs. 400 crore | B) Rs. 200 crore |

C) Rs. 600 crore | D) Rs. 300 crore |