If the true discount on a certain sum due 6 months hence at 15% is Rs. 120, what is the banker's discount on the same sum for the same time and at the same rate?
B.G. = S.I. on T.D.
= Rs.(120 x 15 x 1/2 x 1/100)
= Rs. 9.
(B.D.) - (T.D.) = Rs. 9.
B.D. = Rs. (120 + 9) = Rs. 129.
Two consecutive discounts x% and y% is equivalent to the discount
The bankers discount and the true discount of a sum at 10% per annum simple interest for the same time are Rs.100 and Rs.80 respectively. What is the sum and the time?
BD = Rs.100 TD = Rs.80 R = 10%
BD = Simple interest on the face value of the bill for unexpired time= FTR/100
=> T = 2.5 years
If the discount on Rs. 498 at 5% simple interest is Rs.18, when is the sum due?
F = Rs. 498 TD = Rs. 18 PW = F - TD = 498 - 18 = Rs. 480 R = 5%
=> T = 3/4 years = 9 months
What is the difference between the banker's discount and the true discount on Rs.8100 for 3 months at 5%
F = Rs. 8100 R = 5%
T = 3 months = 1/4 years
Therefore BD - TD = 101.25-100 = Rs.1.25
The banker's discount on a bill due 6 months hence at 6% is Rs. 18.54. What is the true discount?
T= 6 months = 1/2 yearR = 6%TD= BD×100100+TR=18.54×100100+12×6=Rs.18
The B.D. and T.D. on a certain sum is Rs.200 and Rs.100 respectively. Find out the sum.
The B.G. on a certain sum 4 years hence at 5% is Rs. 200. What is the present worth?
T = 4 years R = 5% Banker's Gain, BG = Rs.200
=>PW = Rs.5000
What is the present worth of a bill of Rs.1764 due 2 years hence at 5% compound interest is
Since the compound interest is taken here,
=> PW = 1600
Advertise with Us
RRB ALP & Technicians
Copyright © 2019 Sawaal.com | All Rights Reserved