831
Q:

In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :

A) 2500 B) 2700
C) 2900 D) 3100

Answer:   B) 2700



Explanation:

Total number of votes = 7500 

Given that 20% of Percentage votes were invalid

 => Valid votes = 80%

 Total valid votes = 7500*(80/100) 

1st candidate got 55% of the total valid votes. 

Hence the 2nd candidate should have got 45% of the total valid votes 

=> Valid votes that 2nd candidate got = total valid votes x (45/100) 

7500*(80/100)*(45/100) = 2700

Q:

A shopkeeper’s earning increases by 25% in first year but decreases by 4% in the next and so on. After 5 years his total earnings would be Rs. 72,000. What is his present earning?

A) Rs. 40,000 B) Rs. 45,000
C) Rs. 42,000 D) Rs. 46,000
 
Answer & Explanation Answer: A) Rs. 40,000

Explanation:

Let his present earnings be Rs. p

ATQ,

(125/100) x (96/100) x (125/100) x (96/100) x (125/100) x p = 72000

p = Rs. 40,000.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 212
Q:

Rohan spends 24% of an amount of money on an insurance policy, 34% on food, 19% on children’s education and 17% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 540 in bank. How much total amount does he spend on food and insurance policy together?

A) Rs. 6350 B) Rs. 5220
C) Rs. 5890 D) Rs. 6458
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 5220

Explanation:

Remaining % of amount with Rohan

= 100 - (24 + 34 + 17 + 19)

= 100 - 94

= 6%

=> 6% = 540

=> 100% = ?

540 x 100/6 = Rs. 9000

Now, Money spent on insurance and food is

= 34 + 24 = 58% of 9000

= 58 x 9000/100

= 58 x 90

= Rs. 5220

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 196
Q:

36 is what percent of 80?

A) 54 B) 45
C) 60 D) 64
 
Answer & Explanation Answer: B) 45

Explanation:

Let 36 is p% of 80

=> p x 80/100 = 36

=> p = 36 x 10/8 = 45.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 234
Q:

In a test, 14% of the students failed in Maths and 22% failed in Hindi. If 18% of the students failed in both the subjects, then the percentage of students who passed in both the subjects is

A) 46 B) 44
C) 42 D) 40
 
Answer & Explanation Answer: A) 46

Explanation:

Let the number of students = 100

Number of students who failed in one or more subjects = 14 + 22 + 18 = 54%

The percentage of students who passed in both the subjects = 100 - 54 = 46%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 251
Q:

A showroom on its anniversary gives a discount of 18% on marked price of bikes. Raghuram purchases a bike in Rs. 54,540. What is the marked price of bike?

A) Rs. 63548 B) Rs. 66512
C) Rs. 65000 D) Rs. 67857
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 66512

Explanation:

The discount offered by showroom = 18%

Raghu purchased at Rs. 54540

Then,

The marked price is given by 

54540 x 100/82

=~ Rs. 66,512

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 292
Q:

What is 5% of 4000?

A) 180 B) 200
C) 220 D) 240
 
Answer & Explanation Answer: B) 200

Explanation:

5% of 4000

= 5 x 4000/100

= 5 x 40

= 200

 

Hence, 5% of 4000 = 200.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 226
Q:

If 1/8 of a pencil is black, 1/2 of the remaining is white and the remaining, 3/2cm is blue. Find the total length of the pencil?

A) 8 cms B) 7 cms
C) 9 cms D) 11 cms
 
Answer & Explanation Answer: A) 8 cms

Explanation:

Let the total length of the pencil = x cms

From the given data,

'x/8' is black

Remaining part = x - x/8 = 7x/8

1/2 of 7x/8 is white

=> 7x/16 is white (Remaining part is 7x/16)

And given that the remaining part is blue and is 3 1/2 cm = 7/2 = 3.5 cm

That remaining part = 7x/16

Therefore,

7x/16 = 7/2

x = 16/2 = 8

Hence, the total length of the pencil = x = 8 cm.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 454
Q:

A person purchase 50 mangoes he sells 10 at 20% profit, 20 at 30% profit and rest got rotten. Find its total loss or profit%?

A) 28% B) 26%
C) 24% D) 22%
 
Answer & Explanation Answer: C) 24%

Explanation:

Let the cost price of each mango be Rs. 1

So 50 mangoes costs = Rs. 50

20% Profit on Selling Price of 10 mangoes = Rs. 12 

30% Profit on Selling Price of 20 mangoes = Rs. 26

Total = Rs. 38

Loss = 50 - 38 = 12

 

Loss% = (12/50) x 100 = 24%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 441