3
Q:

# A uniformly moving train of length 480 m takes 3 minutes to completely cross a platform. If the same train, with the same speed crosses a pole completely in 30 sec, then the length of the platform is -

 A) 1 km B) 600 m C) 4.8 km D) 1.2 km

Explanation:

Let length of platform be ‘y’metres.

Then, at the platform,Distance travelled = y + (length of train) = (y + 480)m

Then, Speed of train = (y + 480)m / (3x60) sec = (y+480)/180 ...(1)

Also, at the pole,Distance travelled = length of train = 480m

Then, Speed of train = 480m / 30sec = 16 m/s ...(2)

Equating eq.(1) & eq.(2), we get,

(y+480)/180 = 16(y+480) = 16 x 180 = 2880

y = 2880 –480 = 2400m or 2.4 km long platform.

Q:

The ratio between the speeds of two trains is 2 : 5. If the first train covers 350 km in 5 hours, then the speed (in km/h) of the second train is:

 A) 180 B) 175 C) 165 D) 150

Explanation:

2 183
Q:

A train of length 350 m crosses a bridge of length 250 m in 20 seconds. What is the speed of the train (in km/h)?

 A) 88 B) 72 C) 108 D) 95

Explanation:

1 585
Q:

The distance between the two railway stations is 1176 km. To cover this distance, an express train takes 5 hours less than a passenger train while the average speed of the passenger train is 70 km/h less than that of the express train. The time taken by the passenger train to complete the travel is:

 A) 12 hours B) 23 hours C) 17 hours D) 18 hours

Answer & Explanation Answer: A) 12 hours

Explanation:

3 561
Q:

A train travels the distance between stations P and Q at a speed of 126 km/h, while in the opposite direction it comes back at 90 km/h. Another train travels the same distance at the average speed of the first train. The time taken by the second train to travel 525 km is:

 A) 4 hours 20 min B) 5 hours 20 min C) 5 hours D) 4 hours

Answer & Explanation Answer: C) 5 hours

Explanation:

2 521
Q:

A train, 150 m long is running at 90 km/h. How long (in seconds) will it take to clear a platform that is 300 m long?

 A) 6 B) 12 C) 50 D) 18

Explanation:

1 482
Q:

A train without stop page travels with an average speed of 70km/h, and with stoppage, it travels with the average speed of 56km/h. How many minutes, does the train stop on an average per hour?

 A) 12 B) 14 C) 16 D) 15

Explanation:

3 586
Q:

Train ‘A’ runs at a speed of 80 kmph and leaves station ‘X’ at 11.00 a.m. Train ‘B’ leaves station ‘X’ at 11.15 a.m.in the same direction, on the same day . At what speed train ‘B’ should run in order to catch train ‘A’ at station ‘Y’ located at a distance of 60 km?

 A) 120 km/h B) 125 km/h C) 115 km/h D) 110 km/h

Answer & Explanation Answer: A) 120 km/h

Explanation:

4 477
Q:

A train without stoppage travels with an average speed of 50 km/h, and with stoppage, it travels with an average speed of 40 km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour ?

 A) 12 B) 13 C) 14 D) 15