10
Q:

A shopkeeper expects a gain of 45/2 % on his C.P. If his sale was Rs. 392, then find his profit.

A) Rs. 70 B) Rs. 72
C) Rs. 74 D) Rs. 76

Answer:   B) Rs. 72



Explanation:

We Know, S.P=100+gain percent100×C.P 

 

 C.P =100122.50×392

            

Profit = 392−320 = Rs72

Q:

What is the profit or loss % when a shopkeeper bought 4 mangoes for Rs. 6 and sold them @ 4 mangoes for Rs. 4?

A) 36.333% B) 33.666%
C) 33.333% D) 36.666%
 
Answer & Explanation Answer: C) 33.333%

Explanation:

Cost of 4 mangoes = Rs. 6 

Cost of 1 mango = Rs. 6/4 = Rs. 1.5

Now, Selling Price of 4 mangoes = Rs. 4

Selling Price of 1 mango = Rs. 4/4 = Rs. 1.0

 

      • We observe that, S.P < C.P

 

Hence, the shopkeeper incurs a loss.

 

Required loss% = loss/C.P x 100

Loss = 1.5 - 1 = 0.5

C.P = 1.5

Loss% = (0.5/1.5) x 100

 = (5/15) x 100

 = 1/3 x 100

 = 100/3

 = 33.333%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 148
Q:

A retailer cheats his wholesaler and customer both. He purchases 19% more from the wholesaler and sells 15% less while selling to its customer. What is profit percentage by selling the goods at cost price?

A) 35% B) 40%
C) 42% D) 46%
 
Answer & Explanation Answer: B) 40%

Explanation:

Tota profit percentage = (119 x 100/85) - 100 = 3400/85 = 40% 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 589
Q:

Karthik incurred a loss of 40 percent on selling an article for Rs. 5,640. At what price should he have sold the item to have profit of 25%?

A) Rs. 11750 B) Rs. 12550
C) Rs. 13650 D) Rs. 11550
 
Answer & Explanation Answer: A) Rs. 11750

Explanation:

From the given data,

The cost price of the article = 5640 x 100/60 = Rs. 9400

The selling price of the article to gain 25% profit = 9400 x 125/100 = Rs. 11750.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 437
Q:

The cost price of three varieties of mangoes namely M, N and O is Rs. 20/kg, Rs. 40/kg and Rs. 50/kg respectively. Find the selling price of one kg of mango in which these three varieties of mangoes are mixed in the ratio of 2 : 3 : 5 such that there is a net profit of 20%?

A) Rs. 47 B) Rs. 49.2
C) Rs. 48.5 D) Rs. 50.3
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 49.2

Explanation:

Total cost of all varieties of mangoes = 20 x 2 + 40 x 3 + 50 x 5 = 40 + 120 + 250 = Rs. 410

Then, cost of 1 kg mangoes = 410/10 = Rs. 41

To get 20% profit,

The rate at which the mangoes should be sell = 120/100 x 41 = Rs. 49.2

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 521
Q:

Rishi bought 30 kg of sugar at the rate of Rs. 9 per kg and 45 kg of sugar at the rate of Rs. 10 per kg. He mixed both type of sugar and sold the mixture at the rate of Rs. 9.75 per kg. What was his gain or loss in the selling of whole sugar?

A) Rs. 10.75 B) Rs. 11.25
C) Rs. 12 D) Rs. 13.50
 
Answer & Explanation Answer: B) Rs. 11.25

Explanation:

Total quantity of sugar = 45 + 30 = 75

Gain or loss can be calculated as

9.75 x 75 - (30 x 9 + 45 x 10)

= 731.25 - 720

= 11.25

 

Hence, in the overall transaction, Rishi got Rs. 11.25 gain.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 534
Q:

If goods be purchased for Rs.450 and 1/3 is sold at a loss of 10%. At what gain % should the remainder is sold to has to gain 20% on the whole transaction?

A) 35% B) 28%
C) 22% D) 19%
 
Answer & Explanation Answer: A) 35%

Explanation:

Given the cost price of the articles = Rs. 450

To get overall 20% gain,

Total Selling Price = (20/100) x 450 = 540


One third of the CP = 1/3 x 450 = Rs. 150

But given 1/3 of articles are sold at 10% loss

S.P of 1/3 of articles = 90% of 150

= 90 x 150/100 = 135

 

Then, S.P on remaining 2/3 goods must be

= 450 - 135 = 405 ...........(1)

CP on remaining goods

= 2/3 x 450 = 300 ............(2)


Profit = SP - CP = 405 - 300 = 105


Profit %  = (105/300) x 100

= 35%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 7379
Q:

Mr. Rajan invested Rs 1,00,000 in US Stock Markets when the GBPINR rate was 75. After one year his investment appreciated by 20% in GBP terms. He sold of his investments and repatriated the money to India at the then existing rate of 80. what was real returns in INR?

A) loss of 24% B) gain of 28%
C) loss of 28% D) gain of 20%
 
Answer & Explanation Answer: B) gain of 28%

Explanation:

Money invested by Rajan before 1 year was = Rs. 100000

Money in UK pounds @ 75 is = 100000/75 = 1333.33 Pounds

 

Now, after 1 year invested amount was appreciated by 20%

=> 20% of 1333.33 = 266.66

 

Total investment becomes = 1333.33 + 266.66 = 1600 Pounds

This 1600 Pounds @ Indian currency at 80 = 1600 x 80 = Rs. 1,28,000

 

Hence, Rajan's investment of Rs. 1,00,000 becomes Rs. 1,28,000 in 1 year

 

Therefore, his profit % = [(128000 - 100000)/100000] x 100 = 28%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 446
Q:

Cost Price of 22 articles is same as the Selling Price of 18 articles, find the profit percentage?

A) 33.33% B) 22.22%
C) 11.11% D) 1%
 
Answer & Explanation Answer: B) 22.22%

Explanation:

Let the cost price of 1 article = Rs. 1

From the given data,

Then, the selling price of 1 article = 22/18 = 11/9

Then, Profit = SP - CP = 11/9 - 1 = 2/9

Required, profit % = Profit/CP x 100

= [(2/9)/1] x 100

= 200/9

= 22.222%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 840