109
Q:

# Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2:3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40:57. What is Sumit's salary?

 A) 38000 B) 46800 C) 36700 D) 50000

Explanation:

Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then,
(2x+4000) / (3x+4000) = 40 / 57
⇒ 57 × (2x + 4000) = 40 × (3x+4000)
⇒ 6x = 68,000
⇒ 3x = 34,000
Sumit's present salary = (3x + 4000) = Rs.(34000 + 4000) = Rs. 38,000

Q:

Rice worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, then the price of third variety of rice per kg?

 A) Rs. 571.25 B) Rs. 175.5 C) Rs. 751.75 D) Rs. 850

Explanation:

Let the price of required variety = Rs. P/kg

Then, respective amounts were m kg, m kg and 2m kg

= 126m + 135m + 2pm = 153 x 4m

=> 2p = 351

p = 175.5 / kg

4 400
Q:

In a cricket match total number of runs scored by Virat, Dhoni and Rohit is 285. The ratio of the number of runs scored by Virat and Rohit is 3 : 2 and that of the runs scored by Rohit and Dhoni is also 3 : 2. The number of runs scored by Virat in that match?

 A) 154 B) 135 C) 112 D) 106

Explanation:

From the given data,

Virat : Rohit = 3 : 2

Rohit : Dhoni = 3 : 2

Ratio of runs scored by Virat, Rohit and Dhoni respectively

= 3 x 3 : 2 x 3 : 2 x 2

9 : 6 : 4

Runs scored by Virat = 9/19 x 285 = 135.

11 932
Q:

Two vessel P and Q contain milk and water in ratio 3 : 2 and 5 : 3 respectively. If 10 liters of the mixture is removed from vessels P and poured in vessel Q then ratio of milk to water in vessel Q becomes 8 : 5. Find the initial quantity of water in vessel Q.

 A) 10 lit B) 6 lit C) 16 lit D) 12 lit

Explanation:

Given ratio of initial mixture of milk and water in Q = 5 : 3

Let the initial quantity of mixture in vessel Q = 8x

Let quantity of Milk = 5x and

Let quantity of water = 3x

According to the question,

=> 25x + 30 = 24x + 32

=> x = 2

Required Initial quantity of milk = 5x = 5 x 2 = 10 lit.

9 893
Q:

One year ago the ratio between Maneela’s and Shanthi’s salary was 3 : 4. The ratios of their individual salaries between last year’s and this year’s salaries are 4 : 5 and 2 : 3 respectively. At present the total of their salary is Rs. 4160. The salary of Maneela, now is?

 A) Rs. 1600 B) Rs. 1700 C) Rs. 1800 D) Rs. 1900

Explanation:

Let the salaries of Maneela and Shanthi one year before be M1, S1 & now be M2, S2 respectively.

Then, from the given data,

M1/S1 = 3/4  .....(1)

M1/M2 = 4/5 .....(2)

S1/S2 = 2/3  .....(3)

and M2 + S2 = 4160  .....(4)

Solving all these eqtns, we get M2 = Rs. 1600.

32 5279
Q:

The ratio of Pens and Pencils in a shop is 3 : 2 respectively. The average number of Pens and Pencils is 180. What is the number of Pencils in the shop?

 A) 444 B) 344 C) 244 D) 144

Explanation:

Given ratio of pens and pencils = 3 :2

Number of Pens = 3x

Number of Pencils = 2x

Average number of pencils & Pens =  180

5x = 360

=> x = 72

Hence, the number of pencils = 2x = 72 x 2 = 144.

26 4037
Q:

The ratio of boys and girls in a school is 9:5.If the total number of students in the school is 1050.Then number of boys is

Let the ratio be 'R'

Total number of students = 1050

Then,

9R + 5R = 1050

14R = 1050

=> R = 75

Hence, the number of boys = 9R = 9 x 75 = 675

5138
Q:

3 : 12 :: 5 : ?

 A) 17 B) 30 C) 26 D) 32

Explanation:

24 4354
Q:

The ratio of the incomes of Pavan and Amar is 4 : 3 and the ratio of their expenditures are 3:2. If each person saves Rs. 1889, then find the income of Pavan?

 A) 6548 B) 5667 C) 7556 D) 8457

Explanation:

Let ratio of the incomes of Pavan and Amar be 4x and 3x

and Ratio of their expenditures be 3y and 2y

4x - 3y = 1889 ......... I

and

3x - 2y = 1889 ...........II

I and II

y = 1889

and x = 1889

Pavan's income = 7556