Time and Work Questions

FACTS  AND  FORMULAE  FOR  TIME  AND  WORK  QUESTIONS

 

 

1. If A can do a piece of work in n days, then A's 1 day's work =1n

2. If A’s 1 day's work =1n, then A can finish the work in n days.

 

3. A is thrice as good a workman as B, then:

Ratio of work done by A and B = 3 : 1.

Ratio of times taken by A and B to finish a work = 1 : 3.

 

NOTE : 

Efficiency1No of time units

 

 Efficiency × Time = Constant Work

 

Hence, Required time = WorkEfficiency

 

Whole work is always considered as 1, in terms of fraction and 100% , in terms of percentage.

In general, number of day's or hours = 100Efficiency

Q:

Sixty men can stitch 150 shirts in 30 days working 8 hours a day. In how many days can 35 men stitch 200 shirts working 6 hours a day ?

A) 87.5 B) 89
C) 91.5 D) 93.5
 
Answer & Explanation Answer: C) 91.5

Explanation:

We have M1 D1 H1 / W1 = M2 D2 H2 / W2 (Variation rule)
(60 x 30 x 8)/ 150 = (35 x D2 x 6) / 200
D2 = (60 x 30 x 8 x 200) / (150 x 35 x 6) => D2 = 91.42 days =~ 91.5 days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 1061
Q:

Relation Between Efficiencies

6 boys and 8 girls finish a job in 6 days and 14 boys and 10 girls finish the same job in 4 days. In how many days working together 1 boy and 1 girl can finish the work?

Answer

Sol : In this kind of questions we find the work force required to complete the work in 1 day (or given unit of time) then we equate the work force to find the relationship between the efficiencies (or work rate) between the different workers.


 


Therefore, 6B+8G = 6 days


 => 6(6B+8G)= 1 day  (inversely proportional)


 => 36B+48G =1         ( by unitary method)


 


Again  14B+10G = 4days


 => 56B+40G =1


 


so, here it is clear that either we employ 36B and 48G to finish the work in 1 day or 56B and 40G to finish the same job in 1 day. thus , we can say


 => 36B+48G = 56B+40G


 => G= 2.5B


Thus a Girl is 2.5 times as efficient as a boy.


 


Now, since  36B+48G = 1


 => 36B+48(2.5 B)=1


 =>156B=1


i.e., to finish the job in 1 day 156 boys are required or the amount of work is 156 boys-days


 


Again    1G+1B=2.5B+1B=3.5B


 


Now, since 156 boys can finish the job in 1 day


so 1 boy can finish the job in 156 days


Therefore, 3.5 boys can finish the job in 1×1563.5= 47 days.


 


 

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

1 1039
Q:

In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?

A) 145 B) 165
C) 175 D) 135
 
Answer & Explanation Answer: C) 175

Explanation:

Given that,

 working days = 5

 working hours = 8

 A man get rupess per hour is Rs.2.40

 So in one day the man get total rupees is 2.40 x 8 = 19.2

 So in 5 days week the man get total rupees is 19.2 x 5 = 96

 So in 4 week the man get total rupees is 96 x 4 = 384

 So the man worked for = 160hours in 4 weeks

 

 But given that the man earned Rs.432

 

 Hence remaning money is (432-384 = 48)which is earn by doing overtime work

 


Overtime hours  = 48/3.20 = 15


So total worked hours is = 15 + 160 = 175.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 1034
Q:

A mother can do a certain job in x hours. Her daughter takes twice as long to do the job. Working together, they can do the job in 6 hours. How many hours does the mother take to do the job ?

A) 3 B) 6
C) 9 D) 12
 
Answer & Explanation Answer: C) 9

Explanation:

The mother completes the job in x hours.
So, the daughter will take 2x hours to complete the same job.

 

In an hour, the mother will complete 1/x of the total job.
In an hour, the daughter will complete 1/2x of the total job.

 

So, if the mother and daughter work together, in an hour they will complete 1/x + 1/2x of the job.
i.e., in an hour they will complete 3/2x of the job.

 

The question states that they complete the entire task in 6 hours if they work together.
i.e., they complete 1/6 th of the task in an hour.

 

Equating the two information, we get 3/2x = 1/6
By solving for x, we get 2x = 18 or x = 9.

 

The mother takes 9 hours to complete the job.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 1023
Q:

Two boys and a girl can do a work in 5 days, while a boy and 2 girls can do it in 6 days. If the boy is paid at the rate of 28$ a week, what should be the wages of the girl a week ?

A) 24 $ B) 22 $
C) 16 $ D) 14 $
 
Answer & Explanation Answer: C) 16 $

Explanation:

Let the 1 day work of a boy=b and a girl=g, then
2b + g = 1/5 ---(i) and
b + 2g = 1/6 ---(ii)
On solving (i) & (ii), b=7/90, g=2/45
As payment of work will be in proportion to capacity of work and a boy is paid $ 28/week,
so a girl will be paid 28×245790 = 16 $.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 1000
Q:

Concept of Efficiency

A can do a job in 12 days and B can do the same job in 6 days, in how many days working together they can complete the job?

Answer

A's 1 days work = 1/12 


B's 1 days work =1/6


Therefore, (A+B)'s 1 day's work= 1/12 + 1/6 = 1/4       


Therefore, Time taken by both to finish the whole work = 114 = 4 days


 


Alternatively :


Efficiency of A =100/12 =8.33%


Efficiency of B =100/6=16.66%


Combined efficiency of A and B both = 8.33+16.66=25%


Therefore, Time taken by both to finish the work (working together) =100/25= 4days

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

1 992
Q:

P is 30% more efficient than Q. How much time will they, working together, take to complete a job which P alone could have done in 23 days?

A) 16 days B) 13 days
C) 15 days D) 12 days
 
Answer & Explanation Answer: B) 13 days

Explanation:

Ratio of times taken by P & Q = 100 : 130 = 10:13

 

Let Q takes x days to do the work

Then, 10:13 :: 23:x

=> x = 23x13/10

=> x = 299/10

 

P's 1 day's work = 1/23

Q's 1 day's work = 10/299

(P+Q)'s 1 day's work = (1/23 + 10/299) = 23/299 = 1/13

Hence, P & Q together can complete the work in 13 days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

13 981
Q:

A can do a piece of work in 15 days and B can do it in 16 days and C can do it 24 days. They started the work together and A leaves after 3 days and B leaves after 4 days from the beginning. How long will work lost ?

A) 10 2/3 days B) 13 1/5 days
C) 12 2/3 days D) 11 5/7 days
 
Answer & Explanation Answer: B) 13 1/5 days

Explanation:

3/15 + 4/16 + x/24 = 1

x=1315

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 977