Time and Work Questions

FACTS  AND  FORMULAE  FOR  TIME  AND  WORK  QUESTIONS

 

 

1. If A can do a piece of work in n days, then A's 1 day's work =1n

2. If A’s 1 day's work =1n, then A can finish the work in n days.

 

3. A is thrice as good a workman as B, then:

Ratio of work done by A and B = 3 : 1.

Ratio of times taken by A and B to finish a work = 1 : 3.

 

NOTE : 

Efficiency1No of time units

 

 Efficiency × Time = Constant Work

 

Hence, Required time = WorkEfficiency

 

Whole work is always considered as 1, in terms of fraction and 100% , in terms of percentage.

In general, number of day's or hours = 100Efficiency

Q:

3 men, 4 women and 6 children can complete a work in 7 days. A woman does double the work a man does and a child does half the work a man does. How many women alone can complete this work in 7 days  ?

A) 6 B) 9
C) 5 D) 7
 
Answer & Explanation Answer: D) 7

Explanation:

Let 1 woman's 1 day work = x.

Then, 1 man's 1 day work = x/2 and 1 child's 1 day work  x/4.

So, (3x/2 + 4x + + 6x/4) = 1/7

28x/4 = 1/7 => x = 1/49

1 woman alone can complete the work in 49 days.

So, to complete the work in 7 days, number of women required = 49/7 = 7.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 4061
Q:

9 men and 12 boys finish a job in 12 days, 12 men and 12 boys finish it in 10 days. 10 men and 10 boys shall finish it in how many days ?

A) 15 days B) 11 days
C) 14 days D) 12 days
 
Answer & Explanation Answer: D) 12 days

Explanation:

9M + 12B ----- 12 days ...........(1)
12M + 12B ------- 10 days........(2)
10M + 10B -------?
108M + 144B = 120M +120B
24B = 12M => 1M = 2B............(3)

From (1) & (3)

18B + 12B = 30B ---- 12 days

20B + 10B = 30B -----? => 12 days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 4025
Q:

A and B together can do a piece of work in 40 days. A having worked for 20 days, B finishes the remaining work alone in 60 days. In How many days shall B finish the  whole work alone?

A) 60 B) 70
C) 80 D) 90
 
Answer & Explanation Answer: C) 80

Explanation:

Let A's 1 day's work=x and B's 1 day's work=y

Then x+y = 1/40 and 20x+60y=1 

Solving these two equations , we get : x= 1/80 and y= 1/80

Therefore B's  1 day work = 1/80

Hence,B alone shall finish the whole work in 80 days

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 3873
Q:

Amit can do a piece of work in 45 days, but Bharath can do the same work in 5 days less, than Amit, when  working alone. Amit and Bharath both started the work together but Bharath  left after some days and Amit finished the remaining work in 56 days with half of his efficiency but he did the work with Bharath with his complete efficiency. For how many days they had worked together?

A) 6 B) 8
C) 9 D) 12
 
Answer & Explanation Answer: B) 8

Explanation:

    AmitBharatNo.of Days4540Efficiency2.22Percent(=145)2.5 Percent(=140)

 

Amit did the work in 56 days = 56×145×2=2845 

 

Therefore, Rest work 17/45 was done by Amit and Bharath = 174517360 = 8 days

 

 

 

( since Amit and Bharath  do the work in one day = 145+140=17360)

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 3872
Q:

A tank has an inlet and outlet pipe. The inlet pipe fills the tank completely in 2 hours when the outlet pipe is plugged. The outlet pipe empties the tank completely in 6 hours when the inlet pipe is pluggeed.

If there is a lekage also which is capable of draining out the liquid from the tank at half of the  rate of outet pipe,them what is the time taken to fill the emty tank when both the pipes are opened?

A) 3 hours B) 4 hours
C) 5 hours D) None of these
 
Answer & Explanation Answer: B) 4 hours

Explanation:

Rate of leakage = 8.33% per hour

Net efficiency = 50 - (16.66 + 8.33)= 25%

Time required = 100/25 = 4 hours

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 3871
Q:

4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it ?

A) 40 days B) 36 days
C) 32 days D) 34 days
 
Answer & Explanation Answer: A) 40 days

Explanation:

Let 1 man's 1 day work = x and 1 woman's 1 day work = y.
Then, 4x + 6y = 1/8 and 3x + 7y = 1/10
Solving these two equations, we get:
x = 11/400 and y = 1/400
10 woman's 1 day work = (1/400 x 10) = 1/40.

Hence, 10 women will complete the work in 40 days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 3868
Q:

An air conditioner can coo the hall in 40 miutes while another takes 45 minutes to cool under similar conditions. If both air conditioners are switched on at same instance then how long will it take to cool the room approximately ?

A) 18 minutes B) 19 minutes
C) 22 minutes D) 24 minutes
 
Answer & Explanation Answer: C) 22 minutes

Explanation:

Let the two conditioners be A and B

'A' cools at 40min

'B' at 45min

Together =(axb)/(a+b) = (45x40)/85 = 21.1764 = (approx) 22 min.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 3528
Q:

A contractor  undertook a project to complete it in 20 days which needed 5 workers to work continuously for all the days estimated. But before the start of the work the client wanted to complete it earlier than the scheduled time, so the contractor calculated that  he needed to increase 5 additional  men every 2 days to complete the work in the time the client wanted it:

If the work was further increased by 50% but the contractor continues to increase the 5 workers o every 2 days then how many more days are required over the initial time specified by the  client.

A) 1 day B) 2 days
C) 5 days D) None of these
 
Answer & Explanation Answer: B) 2 days

Explanation:

Total work = 100+50 = 150man-days

In 8 days 100 man-days work  has been completed. Now on 9th and 10th day there will be 25 workers. So in 2 days they wll complete additional 50 man- days work. Thus the work requires 2 more days.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 3181