28
Q:

A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on monday and is 4 min.48 sec fast at 2 p.m on the following monday. when was it correct ?

A) 2 p.m on Tuesday B) 2 p.m on Wednesday
C) 3 p.m on Thursday D) 1 p.m on Friday

Answer:   B) 2 p.m on Wednesday

Explanation:

Time from 12 p.m on monday to 2 p.m on the following monday = 7 days 2 hours = 170 hours

\therefore The watch gains \inline \left ( 2+4\frac{4}{5} \right ) min. or  \inline \frac{34}{5} min. in 170 hrs.

Now, \inline \frac{34}{5} min. are gained in 170 hrs.

\inline \therefore 2 min are gained in \inline \left ( 170\times \frac{5}{34}\times 2 \right ) hrs = 50 hrs

\inline \therefore Watch is correct 2 days 2 hrs. after 12 p.m on monday i.e it will be correct at  2 p.m on wednesday.

Q:

A watch gains 5 seconds in 3 minutes and was set right at 8 AM. What time will it show at 10 PM on the same day ?

A) 10 : 27 : 41 AM B) 8 : 51 : 04 AM
C) 9 : 45 : 15 PM D) 10 : 23 : 20 PM
 
Answer & Explanation Answer: D) 10 : 23 : 20 PM

Explanation:

The watch gains 5 seconds in 3 minutes = 100 seconds in 1 hour.

From 8 AM to 10 PM on the same day, time passed is 14 hours.

In 14 hours, the watch would have gained 1400 seconds or 23 minutes 20 seconds.

So, when the correct time is 10 PM, the watch would show 10 : 23 : 20 PM

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 30
Q:

How many degrees will the minute hand move, in the same time in which the second hand move 5400 ?

A) 90 degrees B) 85 degrees
C) 60 degrees D) 45 degrees
 
Answer & Explanation Answer: A) 90 degrees

Explanation:

Minute hand covers 5400/60 = 90°

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 12
Q:

In 16 minutes, the minute hand gains over the hour hand by -

A) 16 deg B) 80 deg
C) 88 deg D) 94 deg
 
Answer & Explanation Answer: C) 88 deg

Explanation:

In one hour, the minute hand gains 330° over the hour hand. i.e., 60 minute, the minute hand gains 330° over the hour hand.

∴ In 16 minutes, the minute hand gain over the hour hand by fraction numerator 330 degree over denominator 60 end fraction cross times 16 degree equals 88 degree

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 42
Q:

At 6′o clock a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12′o clock ?

A) 66 sec B) 55 sec
C) 36 sec D) 24 sec
 
Answer & Explanation Answer: A) 66 sec

Explanation:

For ticking 6 times, there are 5 intervals.

Each interval has time duration of 30/5 = 6 secs

At 12 o'clock, there are 11 intervals,
so total time for 11 intervals = 11 x 6 = 66 secs.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 199
Q:

At what time between 3 and 4 o’clock will the minute hand and the hour hand are on the same straight line but facing opposite directions ?

A) 3:15 2/8 B) 3:49
C) 3:49 1/11 D) 3:51
 
Answer & Explanation Answer: C) 3:49 1/11

Explanation:

On straight line means 180 degree angle.
180 = 11/2 min – 30 hrs
180 = 11/2 m – 30 × 3
180 = 11/2 m – 90
(180 + 90) 2 = 11 m
m = 540/11 = 49 1/11 minutes.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 283