Bank PO Questions


Q:

A wire can be bent in the form of a circle of radius 56cm. If it is bent in the form of a square, then its area will be

A) 7744 B) 8844
C) 5544 D) 4444
 
Answer & Explanation Answer: A) 7744

Explanation:

length of wire = {\color{Blue}2 \Pi r}= 2 *(22/7 )*56 = 352 cm
side of the square = 352/4 = 88cm
area of the square = 88*88 = 7744sq cm

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

19 7217
Q:

 If log 2 = 0.30103, Find the number of digits in 256 is

A) 17 B) 19
C) 23 D) 25
 
Answer & Explanation Answer: A) 17

Explanation:

{\color{Black}\log (2^{56})=(56\times0.30103) } =16.85768.

Its characteristics is 16.

Hence, the number of digits in {\color{Black}2^{56} } is 17.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

15 7188
Q:

At what time between 5 and 6 o' clock are the hands of a 3 minutes apart ?

A) 24min B) 12min
C) 13min D) 14min
 
Answer & Explanation Answer: A) 24min

Explanation:

In this type of problems the formuae is
(5*x+ or - t)*12/11
Here x is replaced by the first interval of given time. Here x is 5.
t is spaces apart

 

Case 1 : (5*x + t) * 12/11

(5*5 + 3) * 12/11

28 * 12/11 = 336/11=  min

therefore the hands will be 3 min apart at 31 5/11 min past 5.

 

Case 2 : (5*x - t) * 12/11

(5*5 -3 ) * 12/11

 22 *12/11 = 24 min

 therefore the hands will be 3 min apart at 24 min past 5

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

18 7136
Q:

The area of the largest circle that can be drawn inside a rectangle with sides 18cm by 14cm is

A) 49 B) 154
C) 378 D) 1078
 
Answer & Explanation Answer: B) 154

Explanation:

The diameter is equal to the shortest side of the rectangle.

so radius= 14/2 = 7cm.

 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 7030
Q:

A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 4 o'clock, the true time is:

A) 4pm B) 5pm
C) 6pm D) 7pm
 
Answer & Explanation Answer: A) 4pm

Explanation:

Time from 7 am to 4.15 pm  = 9 hrs 15 min =  hrs

 

3 min. 5 sec. of this clock = 3 min. of the correct clock.

Now 3min.5sec. is hrs of this clock = 3 min.is hrs of the correct clock

 hrs of clock =  hrs of the correct clock.

  = 9 hrs of the correct clock.

 The correct time is 9 hrs after 7 am. i.e., 4 pm.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

30 6833