8
Q:

Madhu got 32% of the maximum marks in a Bank examination and failed by 8 marks. However, Kumar who took the same examination got 42% of the total marks and got 16 marks more than the cut-off marks. What was the cut-off marks in the examination ?

A) 76.8 B) 86.8
C) 78.8 D) 84.8

Answer:   D) 84.8



Explanation:

Let 'M' be the maximum marks in the examination.

Therefore, Madhu got 32% of M = 32M/100 = 0.32M
And Kumar got 42% of M = 42M/100 = 0.42M.
In terms of the maximum marks Kumar got 0.42M - 0.32M = 0.1M more than Madhu. ---- (1)

The problem however, states that Kumar got 16 marks more than the cut-off mark and Madhu got 8 marks less than the cut-off mark. Therefore, Kumar has got 16 + 8 = 24 marks more than Madhu. ---- (2)

Now, Equating (1) and (2), we get
0.1M = 24 => M = 24/0.1 = 240
'M' is the maximum mark and is equal to 240 marks.
We know that Madhu got 32% of the maximum marks.
Therefore, Madhu got 32 x 240/100 = 76.8 marks.
We also know that Madhu got 8 marks less than the cut-off marks.

Therefore, the cut-off marks will be 8 marks more than what Madhu got
= 76.8 + 8 = 84.8.

Q:

When the price of whear was increased by 32%, a family reduced its consumption in such a way that the expenditure on wheat was only 10% more than before. If 30 kg per month were consumed before, find the new monthly consumption of family?

A) 27 kgs B) 25 kgs
C) 24 kgs D) 21 kgs
 
Answer & Explanation Answer: B) 25 kgs

Explanation:

Initial wheat per kg cost be Rs. 100

Then, monthly expenditure of the family = 30 x 100 = 3000

After increase in cost,

Let P be new monthly consumption of family.

P x 132 = 110/100 x 3000

=> P = 25 kg.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

0 200
Q:

12% of 70,000 is

A) 8400 B) 7200
C) 6000 D) 5600
 
Answer & Explanation Answer: A) 8400

Explanation:

12% of 70,000

=> 12 x 70,000/100

=> 8400

 

Hence, 12% of 70,000 = 8,400

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 224
Q:

3 is what percent of 5?

A) 45% B) 60%
C) 72% D) 80%
 
Answer & Explanation Answer: B) 60%

Explanation:

Here it is asked that 3 is what percent of 5

Let 3 is K percent of 5.

=> K x 5/100 = 3

=> K = 300/5 = 60

 

Hence, 3 is 60% of 5.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 802
Q:

4 45 of 259.99 = ? % of 1247.9

A) 96 B) 100
C) 78 D) 88
 
Answer & Explanation Answer: B) 100

Explanation:

Given 

4 45 of 259.99 = ? % of 1247.9

24/5 x 260 = ? x 1248/100

? = 1248 x 100/1248

? = 100.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 749
Q:

Which value is equal to 5% of 1,500?

A) 35 B) 55
C) 75 D) 45
 
Answer & Explanation Answer: C) 75

Explanation:

In the question it is asked for 5% of 1500

5 x 1500/100 = 15 x 5 = 75.

 

Hence, 5% of 1,500 is equal to 75.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 678
Q:

80% of 900 + 162 x 4 x ? = 113 - 99

A) 0.5 B) 1
C) 4 D) 0
 
Answer & Explanation Answer: A) 0.5

Explanation:

80x900/100 + 256 x 4 x ? = 1331 - 99

720 + 1024 x ? = 1232

? = 1232 - 720/1024

? = 512/1024 = 0.5

? = 0.5 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 564
Q:

What is 70 of 50?

A) 35 B) 38
C) 42 D) 44
 
Answer & Explanation Answer: A) 35

Explanation:

what is 70 of 50 means 70% of 50

 

70 x 50100= 7 x 5= 35

 

Hence, 70 of 50 is 35.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 860
Q:

Mohan spends 23% of an amount of money on an insurance policy, 33% on food, 19% on children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much amount does he spend on food and insurance policy together?

A) Rs. 2326 B) Rs. 5876
C) Rs. 1741 D) Rs. 3136
 
Answer & Explanation Answer: D) Rs. 3136

Explanation:

Let total amount = Rs. P

Total expenditure = (23 + 33 + 19 + 16)% of P = 91%ofP

Remaining money = (100 - 91)% of P = 9% of P

But given in the question that,

9% of P = 504

9p/100 = 504

=> P = 50400/9

=> P = Rs. 5600

 

Required money spent on Food & Insurance = 23 + 33 %

= 56% of 5600

= 56 x 5600/100 = 56 x 56 = Rs. 3136

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 906