3
Q:

The average of a set of whole numbers is 27.2. when the 20% of the elements are eliminated from the set of numbers then the average become 34. The number of elements in the new set of numbers can be :

A) 27 B) 35
C) 52 D) 63

Answer:   C) 52

Explanation:

only (c) is correct since it is divisible by 4.

Let the original number of element  be x then the new no.of elements wil be 

                                                \inline \frac{4x}{5}=K

So K must be divisible by 4

Since,      x =  \inline \frac{K \times 5}{4} 

Q:

There are 600 Kabaddi players 4% wear knee band on one leg. Of the remaining, 25% wear knee bands on both legs. How many players don't wear a knee band ?

A) 426 B) 428
C) 415 D) 432
 
Answer & Explanation Answer: D) 432

Explanation:

There are 600 Kabaddi players
4% wear knee band on one leg
Remaining players = 600 x 0.96 = 576
Of the remaining, 25% wear knee bands on both leg
and Of the remaining, 75% do not wear knee bands .
So players not wearing knee bands = 0.75 x 576 = 576 x 3/4 = 144 x 3 = 432.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 61
Q:

Dot cabs company provides cabs for software employees. The company has 8 Swift dzires, 6 Scorpios, 7 Innovas and few small cars. If Swift dzire makes one fourth of the total fleet, how many small cars are there in the company ?

A) 9 B) 10
C) 11 D) 12
 
Answer & Explanation Answer: C) 11

Explanation:

Given the company has 8 SD + 6 SRP + 7 IN = 21 cars + 'x' small cars.
Given SD makes 1/4 th of the total fleet.
=> 8 = 1/4 (21 + x)
=> 32 = 21 + x
=> x = 11
Therefore, the company has 11 small cars.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 22
Q:

An exhibition was conducted for 4 weeks. The number of tickets sold in 2nd workweek was increased by 20% and increased by 16% in the 3rd workweek but decreased by 20% in the 4th workweek. Find the number of tickets sold in the beginning, if 1392 tickets were sold in the last week ?

A) 1124 B) 1420
C) 1345 D) 1250
 
Answer & Explanation Answer: D) 1250

Explanation:

Let initially 'X' ticket has been sold.
So now in 2nd week 20% increases, so
=> X x 120/100
In 3rd week 16% increases, so
=> X x (120/100) x (116/100)
In 4th week 20% decrease, so
=> X x (120/100) x (116/100) x (80/100) = 1392
X = 1250.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 36
Q:

If there are 150 questions in a 3 hr examination. Among these questions 50 are type A problems, which requires twice as much as time be spent on the rest of the type B problems. How many minutes should be spent on type A problems ?

A) 75 min B) 82 min
C) 90 min D) 101 min
 
Answer & Explanation Answer: C) 90 min

Explanation:

Let X = Time taken for each of Type B Problems(100 Problems)
And 2X = Time taken for each of Type A problems(50 problems)

Total time period = 3hrs = 3 x 60min = 180 minutes

100X + 50(2X) = 180
100X + 100X = 180
200X = 180 min

X = 180/200
X = 0.90 min

By convertiing into seconds,

X = 0.90 x 60 seconds
X = 54 sec

So, time taken for Part A problems is = 54 x 2 x 50 = 5400 seconds
= 5400/60sec = 90 minutes.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

5 29
Q:

Two candidates fought in a municipality election. One of them got 54% of the total votes pooled and won by 1080 votes. What was the total number of votes polled ?

A) 12000 B) 13500
C) 15400 D) 11000
 
Answer & Explanation Answer: B) 13500

Explanation:

Given in municipality election 54% votes have won by 1080

Let the total number of votes be x.

 

8x = 108000

x = 13,500

Therefore, total number of votes = 13,500.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 37