167
Q:

# A milkman purchases the milk at Rs. x per litre and sells it at Rs. 2x per litre still he mixes 2 litres water with every 6 litres of pure milk. What is the profit percentage?

 A) 116% B) 166.66% C) 60% D) 100%

Explanation:

Let the cost price of 1-liter pure milk be Re.1, then

8 litre mixture  =>

SP =>  8 x 2 = Rs. 16

Profit % =

Q:

A shop keeper sells an article at a loss of 8%, but when he increases the selling price of the article by Rs. 164 he earns a profit of 2.25% on the cost price. If he sells the same article at Rs. 1760, what is his profit percentage?

 A) 2.5% B) 5% C) 10% D) 7.5%

Explanation:

According to the given data,

Let Cost price of the article be 'cp'

Then,

102.25 cp - 92 cp = 164 x 100

10.25 cp = 16400

cp = 1600

Now, if he sells at Rs. 1760

Profit = 1760 - 1600 = 160

Profit% = 160/1600 x 100 = 10%.

2 150
Q:

An item is sold at a loss of 10%. Had it sold for Rs. 9 more, a profit of 25/2% would have gained. What is the cost price of the item?

 A) Rs. 90 B) Rs. 75 C) Rs. 55 D) Rs. 40

Explanation:

Let the cost price of the item = Rs. 50

Sold at 10% loss => for Rs. 50 loss  S.P = Rs. 45

From the  given data,

25/2 % gain if it is sold at Rs. 9 more

56.25 - 45 = 9

=> 11.25 = 9

=> 22.5 = 18

=> 45 = 36

=> 50 = ?

=>

Hence, the Cost price of the item = Rs. 40.

3 996
Q:

The marked price of an article is increased by 25% and the selling price is increased by 16.66%, then the amount of profit doubles. If the original marked price be Rs. 400 which is greater than the corresponding cost price by 33.33%, what is the increased selling price?

 A) Rs. 380 B) Rs. 420 C) Rs. 460 D) Rs. 440

Explanation:

As given in the question, Marked price is 25% more than the Cost price.

=> C.P of the article =

Now,

Let the original S.P of the article be Rs. P

Now the new S.P = P +

=> S.P = $\frac{7P}{6}$

According to the question,

=> 5P = 1800

=> P = Rs. 360

Hence, the increased S.P = 360 x 7/6 = Rs. 420.

3 789
Q:

A merchant buys two items for Rs. 7500. One item he sells at a profit of 16% and the other item at 14% loss. In the deal, the merchant makes neither any profit nor any loss. What is the difference between the selling price of both the items?

 A) Rs. 620 B) Rs. 654 C) Rs. 725 D) Rs. 747

Explanation:

Let the C.P of one item is Rs. P
and that of other is Rs. (7500 - P)

According to the data given
C.P = S.P
=> Px(116/100) + (7500-P)x(86/100) = 7500
=> 30P = 105000
=> P = 3500

Required difference between selling prices
= Rs. [(3500/100) x 116] - [(4000/100) x 86]
= 4060-3440
= Rs. 620

4 1298
Q:

Mr. X sold two properties P1 and P2 for Rs 1,00,000 each. He sold property P1 for 20% less than what he paid for it. What is the percentage of profit of property P2, so that he is not in gain or loss on the sale of two properties?

 A) 33.33% B) 29.97% C) 25% D) 22.22%

Explanation:

Let 'A' be the cost price of property P1.

Then from the given data, the selling price of P1 = Rs. 1,00,000

He got 20% loss on selling P1

Therefore, the amount he lossed on selling P1 = 25,000

As ge he got no loss or gain on sale of P1 and P2, the gain on selling P2 = 25,000

But the selling price of P2 = 1,00,000 => Cost price of P2 = 75,000

Hence, the profit percentage on P2 =

3 701
Q:

Namitha sold a powerbank which is at the cost of Rs. 1950 at a loss of 25%. Find at what cost will she have to sell it to get a profit of 25%?

 A) Rs. 3680 B) Rs. 3560 C) Rs. 3320 D) Rs. 3250

Explanation:

Let the Cost price of the powerbank = Rs. P

But given that by selling it at Rs. 1950, it gives a loss of 25%

=>
=> = Rs. 2600
Now, to get a profit of 25%

Selling Price = .

12 1116
Q:

Mahesh bought 100 kg of rice for Rs. 1040 and sold it at a loss of as much money as he received for 30 kg rice. At what price did he sell the rice?

 A) Rs. 7.46/kg B) Rs. 8/kg C) Rs. 8.74/kg D) Rs. 8.56/kg

Explanation:

Let the selling price of the rice = Rs.P/kg

Now, according to the question,

1040 - 100p = 30p

=> p = 8/kg

Hence, the selling price of the rice = Rs. 8/kg

11 1203
Q:

Manisha went to shop with certain amount, with which she can buy 50 Chacobar or 40 Fivestar. She uses 10% amount for petrol and out of the remaining balance, she purchases 20 Fivestar and some Chacobar. Find the number of Chacobar she can buy?

 A) 20 B) 24 C) 26 D) 28

Explanation:

Let the total amount be 200 {L.C.M of 40 and 50}

Chacobar C.P. = 200/50 = 4

Fivestar C.P = 200/40 = 5

Remaining Money after petrol = [200 - 200×10%] = 180

Remaining money after buying fivestars = [180 - 20×5] = 80

So number of Chacobar she can buy = 80/4 = 20