60
Q:

Due to reduction of 25% in price of oranges a customer can purchase 4 oranges more for Rs. 16. what is original price of an orange?

A) Rs 1 B) Rs 1.33
C) Rs 1.5 D) Rs 1.6

Answer:   B) Rs 1.33



Explanation:

Recall it is based on inverse proportion or product constancy concept.

     Reducion in price                      increase in amount

         25% \inline \left ( \frac{1}{4} \right )                                \inline \left ( \frac{1}{3} \right ) 33.33% = 4 oranges

It means original number of oranges = 4 x 3 = 12

\therefore original price of oranges = \inline \frac{16}{12} = Rs. 1.33

Q:

If the labour cost 20% of the cost of production and raw material cost 10% of the cost of production and the price on which article is sold is 20% above the cost of production. If the price of labour is increased by 40% and the price of raw material increased by 20% and rest other expenditure of cost remain constant. The industry thus decide to increase the selling price by 10%. Find the new profit percent  ?

A) 18% B) 20%
C) 22% D) 24%
 
Answer & Explanation Answer: B) 20%

Explanation:

Let the Cost of Production of the article = 100

Then, Labour Cost = 20

Raw Material = 10

Other Expenditure = 100 - 10 – 20 = 70

Selling Price of the article  = 120

After increasing Labour and Raw material cost by 40% & 20% respectively,

New Labour cost = 28

New Raw material cost = 12

New Cost of Production = 70 + 28 + 12 = 110

Then, New SP = 110% of 120 = 120 x 110/100 = 132

=> New Gain = 132 - 110 = 22

=> New Profit % = 22 x 100/110 = 20%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 71
Q:

A man purchases two articles, on selling one at loss of 20% while the other at a profit of 25%, he gains the overall profit of 5% than find the ratio of their selling price ?

A) 8 : 62.5 B) 55 : 8
C) 8 : 65 D) 64.4 : 9
 
Answer & Explanation Answer: A) 8 : 62.5

Explanation:

                      Article I                   Article II
                         -20                         25%
                                        5%
                         20%                       25%
                     

                          4              :              5

Now, Selling of first article = (4-20%) = 0.8

Selling of second article = (5+25%) =  6.25

Therefore the ratio of selling price = 8 : 62.5

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

11 175
Q:

Uma sold an article for 3400 and got a profit of 25%. If he had sold the article for Rs. 3265. How much profit% would Uma have got ?

A) 22% B) 27%
C) 20% D) 18%
 
Answer & Explanation Answer: C) 20%

Explanation:

Given

      125% ---- 3400

=> 100% ---- ?

=> ? = 3400x100/125 = 2720

=> Cost price of the article = Rs. 2720

Profit when article sold at Rs. 3265 = 3265 - 2720 = 545

Hence, Profit% = Gain x 100/cost price

=> P% = 545 x 100/2720

=> P% = 20%

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

9 115
Q:

On selling 17 balls at Rs.720 there is a loss equal to the cost price of 5 balls. Then what is the cost price of a ball is ?

Answer

From given data,


(C.P. of 17 balls) - (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)


C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720.


Hence, C.P. of 1 ball = Rs.720/12 = Rs. 60.

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

6 255
Q:

Watson bought a book for Rs. 240 and sold to Johny at a profit  of 50%. Johny wants to sell this book to Shekar so that he earns a profit of 25%. But Shekar is adamant at buying this book at a discount of 10%. What marked price should Johny quote to Shekar so as to achieve desired profit ?

A) Rs. 450 B) Rs. 360
C) Rs. 415 D) Rs. 500
 
Answer & Explanation Answer: D) Rs. 500

Explanation:

Watson bought the book for Rs. 240 and sold to Johny at a profit of 50%.

S.P = C.P(1 + P%/100)

=> S.P for Watson = C.P for Johny = 240(1 + 50/100) = 240 x 1.5 = Rs. 360

Let Johny quoted the marked price of the book as Rs. M

We know, SP = M.P(1 - Discount(%)/100)

Here discount = 10% to Shekar,

S.P for Johny = M(1 - 10/100) = 0.9M

But Johny want to earn 25% profit,

=> S.P = C.P(1 + P%/100)

=> 0.9M = 360(1 + 25/100)

=> M = (360x1.25)/0.9

=> M = Rs. 500

Therefore, Johny should quote Rs. 500 as the marked price of the book to get 25% profit and allowing 10% discount to Shekar.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

3 135