6
Q:

If Deepesh had walked 20 km/h faster he woulh have saved 1 hour in the distance of 60km. what is the usual speed of Deepesh?

A) 100 B) 120
C) 150 D) None of these

Answer:   A) 100



Explanation:

Let the original speed  be x km/h, then

600x-600x+20=1 

 

600x+20-xxx+20=1  

 

x2+120x-12000=0

 

x-120x-100=0

 

Therefore,  original speed = 100km/h

Q:

A train-A passes a stationary train B and a pole in 24 sec and 9 sec respectively. If the speed of train A is 48 kmph, what is the length of train B?

A) 200 mts B) 180 mts
C) 160 mts D) 145 mts
 
Answer & Explanation Answer: A) 200 mts

Explanation:

Length of train A = 48 x 9 x 5/18 = 120 mts

Length of train B = 48 x 24 x 5/18 - 120

=> 320 - 120 = 200 mts.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

0 61
Q:

Tilak rides on a cycle to a place at speed of 22 kmph and comes back at a speed of 20 kmph. If the time taken by him in the second case is 36 min. more than that of the first case, what is the total distance travelled by him (in km)?

A) 132 km B) 264 km
C) 134 km D) 236 km
 
Answer & Explanation Answer: B) 264 km

Explanation:

Let the distance travelled by Tilak in first case or second case = d kms

Now, from the given data,

d/20 = d/22 + 36 min

=> d/20 = d/22 + 3/5 hrs

=> d = 132 km.

 

Hence, the total distance travelled by him = d + d = 132 + 132 = 264 kms.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

0 97
Q:

A train covers 180 km distance in 5 hours. Another train covers the same distance in 1 hour less. What is the difference in the distances covered by these trains in one hour if they are moving in the same direction?

A) 15 kms B) 9 kms
C) 6 kms D) 18 kms
 
Answer & Explanation Answer: B) 9 kms

Explanation:

The first train covers 180 kms in 5 hrs

=> Speed = 180/5 = 36 kmph

Now the second train covers the same distance in 1 hour less than the first train => 4 hrs

=> Speed of the second train = 180/4 = 45 kmph

Now, required difference in distance in 1 hour = 45 - 36 = 9 kms.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 240
Q:

Chennai express left Hyderabad for Chennai at 14 : 30 hours, travelling at a speed of 60 kmph and Charminar Express left Hyderabad for Chennai on the same day at 16 : 30 hours, travelling at a speed of 80 kmph. How far away from Hyderabad will the two trains meet? 

A) 360 kms B) 480 kms
C) 520 kms D) 240 kms
 
Answer & Explanation Answer: B) 480 kms

Explanation:

Now, the distance covered by Chennai express in 2 hrs = 60 x 2 = 120 kms

Let the Charminar Express takes 't' hrs to catch Chennai express

=> 80 x t = 60 x (2 + t)

=> 80 t = 120 + 60t

=> t = 6 hrs

 

Therefore, the distance away from Hyderabad the two trains meet = 80 x 6 = 480 kms.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 221
Q:

A man covers half of his journey by train at 60 km/hr, half of the remaining by bus at 30 km/hr and the rest by cycle at 10 km/hr. Find his average speed during the entire journey?

A) 32 kmph B) 20 kmph
C) 18 kmph D) 24 kmph
 
Answer & Explanation Answer: D) 24 kmph

Explanation:

Let the total distance of the journey of a man = d kms

Now, the average speed of the entire journey = dd120 + d120 + d40  = 24 kmph.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 456
Q:

The respective ratio between the speed of a bike, a van  and lorry is 3 : 5 : 2. The speed of the van is 250 percent of the speed of the lorry which covers 360 km in 12 hours. What is the average speed of the bike and the van together?

A) 60 kmph B) 62 kmph
C) 64 kmph D) 63 kmph
 
Answer & Explanation Answer: A) 60 kmph

Explanation:

Speed of lorry = 36012 = 30 kmph

Speed of van =250100 x 30 = 75 kmph

Speed of bike = 35 x 75 = 45 kmph

Therefore, now required average speed of bike and van  = 75 + 452= 60 kmph.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 306
Q:

If a girl cycles at 10 kmph, then she arrives at a certain place at 1 p.m. If she cycles at 15 kmph, she will arrive at the same place at 11 a.m. At what speed must she cycle to get there at noon?

A) 14 kmph B) 13 kmph
C) 12 kmph D) 11 kmph
 
Answer & Explanation Answer: C) 12 kmph

Explanation:

The distance is constant in this case.

Let the time taken for travel with a speed of 10 kmph be 't'.

Now the speed of 15 kmph is 3/2 times the speed of 10 kmph.

Therefore, time taken with the speed of 15 kmph will be 2t/3 (speed is inversely proportional to time)

Extra time taken = t - 2t/3 = t/3

=> 1pm - 11am = 2hrs

=> t/3 = 2h

=> t = 6 hrs.

Now, Distance = speed x time = 10 x 6 = 60 kms

Time he takes to reach at noon = 6 - 1 = 5 hrs

Now, Speed = 60/5 = 12 kmph.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

10 755
Q:

In a daily morning walk three persons step off together. their steps measure 75 cm, 80 cm and 85 cm respectively. What is the minimum distance each should walk so that thay can cover the distance in complete steps  ?

A) 222 m 44 cm B) 204 m
C) 201 m 21 cm D) 208 m
 
Answer & Explanation Answer: B) 204 m

Explanation:

To find the minimum distance, we have to get the LCM of 75, 80, 85

Now, LCM of 75, 80, 85 = 5 x 15 x 16 x 17 = 20400

Hence, the minimum distance each should walk so that thay can cover the distance in complete steps = 20400 cms = 20400/100 = 204 mts.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 760