52
Q:

26 january 1950 which day of the week?

A) Monday B) Wednesday
C) Thursday D) Tuesday

Answer:   C) Thursday



Explanation:

We know that,

Odd days --> days more than complete weeks

Number of odd days in 400/800/1200/1600/2000 years are 0.

Hence, the number of odd days in first 1600 years are 0.

Number of odd days in 300 years = 1

Number of odd days in 49 years = (12 x 2 + 37 x 1) = 61 days = 5 odd days

Total number of odd days in 1949 years = 1 + 5 = 6 odd days

Now look at the year 1950

Jan 26 = 26 days = 3 weeks + 5 days = 5 odd days

Total number of odd days = 6 + 5 = 11 => 4 odd days

 

Odd days :-

0 = sunday ;

1 = monday ;

2 = tuesday ;

3 = wednesday ;

4 = thursday ;

5 = friday ;

6 = saturday

 

Therefore, Jan 26th 1950 was Thursday.

Q:

If yesterday were tomorrow, then today would be Friday. What day is today?

A) Saturday B) Monday
C) Sunday D) Tuesday
 
Answer & Explanation Answer: C) Sunday

Explanation:

If yesterday were tomorrow, today is Friday => tomorrow of friday is Saturday.

 

Hence, it implies that today is Sunday if tomorrow is Saturday.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

46 3057
Q:

Which of the fallowing is not a leap year?

A) 2000 B) 2008
C) 2009 D) 2012
 
Answer & Explanation Answer: C) 2009

Explanation:

Leap year means the year that can be divisible by 4. From the above options 2009 is not divisible by 4. So it is not a leap year.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

25 1956
Q:

Which two months in a year have the same calendar?

A) October, December B) April, November
C) June, October D) April, July
 
Answer & Explanation Answer: D) April, July

Explanation:

If the period between the two months is divisible by 7, then that two months will have the same calender .

 
(a). Oct + Nov  = 31 + 30 = 61 (not divisible by 7)

(b). Apr + May + Jun + Jul + Aug + Sep + Oct = 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 30 + 31  = 214 (not divisible by 7)

(c). Jun + July + Aug + Sep = 30 + 31 + 31 + 30 = 122 (not divisible by 7)

(d). Apr + May + June = 30 + 31 + 30 = 91 (divisible by 7)

 

Hence, April and July months will have the same calendar.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

103 16806
Q:

How many seconds in 10 years?

A) 31523500 sec B) 315360000 sec
C) 315423000 sec D) 315354000 sec
 
Answer & Explanation Answer: B) 315360000 sec

Explanation:

We know that,

1 year = 365 days

1 day = 24 hours

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds.

 

Then, 1 year = 365 x 24 x 60 x 60 seconds.

= 8760 x 3600

1 year = 31536000 seconds.

 

Hence, 10 years = 31536000 x 10 = 315360000 seconds.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

36 6176
Q:

Suppose today is Friday, what day of the week will it be 65 days from now?

A) Saturday B) Sunday
C) Friday D) Thursday
 
Answer & Explanation Answer: B) Sunday

Explanation:

The day of the week repeats every 7 days.

Given today is Friday. Again Friday is repeated on the 7th day, 14th,... on 7 multiple days.

Hence, Friday is on the 63rd day, as 63 is multiple of 7.

 

Now, the required day of the week on the 65th day is Sunday.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

38 6657
Q:

What is two weeks from today?

A) same day B) previous day
C) next day D) None
 
Answer & Explanation Answer: A) same day

Explanation:

We know that the day repeats every 7 days, 14 days, 21 days,...

So if today is Monday, after 7 days it is again Monday, after 14 days again it is Monday.

Hence, after 2 weeks i.e, 14 days the day repeats and is the same day. 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

36 5631
Q:

How old are you if you are born in 1995?

A) 22 B) 23
C) 24 D) 25
 
Answer & Explanation Answer: B) 23

Explanation:

Calculating Age has 2 conditions. Let your Birthday is on January 1st.

1. If the month in which you are born is completed in the present year i.e, your birthday, then

Your Age = Present year - Year you are born 

As of now, present year = 2018

i.e, Age = 2018 - 1995 = 23 years.

 

2. If the month in which you are born is not completed in the present year i.e, your birthday, then

Your Age = Last year - Year you are born

As of now, present year = 2018

i.e, Age = 2017 - 1995 = 22 years.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

39 5662
Q:

The day before yesterday, I was 25 years old, and next year I will turn 28. How is it possible?

Answer

On carefully inspecting this question, one can understand that there are two days which are important and these are:


A. My Birthday.


B. The day when I am making this statement.


If you think for a while, you will understand that such statements can be made only around the year’s end. So, if my birthday is on 31 December, then I will be making this statement on 1 January.


I will further explain using the following example:


1. Consider that today is 01 January 2017.


2. Then, the day before yesterday was 30 December 2016 and according to the question I was 25 then.


3. Yesterday was 31 December 2016, which happens to be my birthday too (Woohoo!), and my age increases by one to become 26.


4. I will turn 27 on my birthday this year (31 December 2017).


5. I will turn 28 on my birthday next year (31 December 2018).


Now, if you read the question again, it will make more sense:


 


The day before yesterday(30 December 2016), I was 25 years old and next year(31 December 2018) I will be 28.

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

64 7457