Exams


Q:

At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a watch point in opposite directions?

A) 54 past 4 B) (53 + 7/11) past 4
C) (54 + 8/11) past 4 D) (54 + 6/11) past 4
 
Answer & Explanation Answer: D) (54 + 6/11) past 4

Explanation:

4 o'clock, the hands of the watch are 20 min. spaces apart.
To be in opposite directions, they must be 30 min. spaces apart.
Minute hand will have to gain 50 min. spaces.
55 min. spaces are gained in 60 min 

 

50 min. spaces are gained in 6055×50 min. or 54611 

 

Required time = 54611 min. past 4.

 

 

 

 

Report Error

View Answer Report Error Discuss

259 77952
Q:

A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3. Find his average after 17th inning?

Answer

Let the average after 7th inning = x


Then average after 16th inning = x - 3


16(x-3)+87 = 17x 


 x = 87 - 48 = 39

Report Error

View answer Workspace Report Error Discuss

552 77856
Q:

What was the day of the week on, 16th July, 1776?

A) Tuesday B) Wednesday
C) Monday D) Saturday
 
Answer & Explanation Answer: A) Tuesday

Explanation:

16th July, 1776 = (1775 years + Period from 1st Jan, 1776 to 16th July, 1776)

Counting of odd days :

1600 years have 0 odd day.

100 years have 5 odd days.

75 years = (18 leap years + 57 ordinary years) =  [(18 x 2) + (57 x 1)] = 93 (13 weeks + 2 days) = 2 odd days


1775 years have (0 + 5 + 2) odd days = 7 odd days = 0 odd day. 

 

Jan   Feb   Mar   Apr   May   Jun   Jul  

31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 16 = 198 days= (28 weeks + 2 days) 

 

Total number of odd days = (0 + 2) = 2.  

Required day was 'Tuesday'.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

464 75620
Q:

The compound interest on rs.30000 at 7% per annum is Rs.4347. The period is

A) 2 years B) 2.5 years
C) 3 years D) 4 years
 
Answer & Explanation Answer: A) 2 years

Explanation:

Amount = Rs.(30000+4347) = Rs.34347

 

let the time be n years

 

Then,30000(1+7/100)^n = 34347

 

(107/100)^n = 34347/30000 = 11449/10000 = (107/100)^2

 

n = 2years

Report Error

View Answer Report Error Discuss

254 75441
Q:

Which river of India is called Vridha Ganga?

A) Krishna B) Godavari
C) Kaveri D) Narmada
 
Answer & Explanation Answer: B) Godavari

Explanation:

Godavari, India's second longest river after the river Ganga and is one among the peninsular rivers.

 

 Which_river_of_India_is_called_Vridha_Ganga1545973278.jpg image

 

The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because of its large size and extent among the peninsular rivers.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Indian Geography
Exam Prep: GRE , GATE , CAT , Bank Exams , AIEEE
Job Role: Bank PO , Bank Clerk , Analyst

324 74933
Q:

The working principle of a washing machine is

A) reverse osmosis B) diffusion
C) centrifugation D) dialysis
 
Answer & Explanation Answer: C) centrifugation

Explanation:

The working principle of a washing machine is centrifugation.

 

The_working_principle_of_a_washing_machine_is1542349278.jpg image

 

Centrifugation is a separation process which uses the action of centrifugal force to promote accelerated settling of particles in a solid-liquid mixture.

The washing machine consists of centrifuge for this purpose. A centrifuge is a piece of equipment that puts an object in rotation around a fixed axis, applying a force perpendicular to the axis of spin that can be very strong.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: Physics
Exam Prep: GATE , CAT , Bank Exams , AIEEE
Job Role: Bank PO , Bank Clerk , Analyst

502 74375
Q:

How many squares do you see?

 

squares11523426304.jpg image

A) 44 B) 45
C) 46 D) 50
 
Answer & Explanation Answer: B) 45

Explanation:

Number of squares in the given figure is

16 + 9 + 19 + 1 = 45.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

474 72850
Q:

Tea worth of Rs. 135/kg & Rs. 126/kg are mixed with a third variety in the ratio 1: 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be____?

A) Rs. 169.50 B) Rs.1700
C) Rs. 175.50 D) Rs. 180
 
Answer & Explanation Answer: C) Rs. 175.50

Explanation:

Since first second varieties are mixed in equal proportions, so their average price = Rs.(126+135)/2= Rs.130.50

So, Now the mixture is formed by mixing two varieties, one at Rs. 130.50 per kg and the other at say Rs. 'x' per kg in the ratio 2 : 2, i.e., 1 : 1. We have to find 'x'.

 

Cost of 1 kg tea of 1st kind         Cost of 1 kg tea of 2nd kind 

 

 

  

x-153/22.50 = 1  => x - 153 = 22.50  => x=175.50.

 Hence, price of the third variety = Rs.175.50 per kg.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

503 72728