# Job Roles

• #### Software Architect

Q:

Find: S.l. on Rs 3000 at 18% per annum for the period from 4th

 A) 118 B) 105 C) 108 D) 110

Explanation:

(24 + 31 + 18) days = 73 days = 1/5 year .

P = Rs 3000 and R = 18 % p.a.

$S.I=3000*18*15100$

8 3558
Q:

Find: S.l. on Rs 6250 at 14% per annum for 146 days.

 A) Rs.350 B) Rs.450 C) Rs.550 D) Rs.650

Explanation:

P = Rs. 6250, R = 14 %  & T = (146/365) years = 2/5 years .

S.I=$Rs.6250*14*25100=Rs.350$

34 14874
Q:

Find: S.l on Rs 68000 at $1623$ 1 % per annum for 9 months

 A) 6500 B) 7500 C) 8500 D) 9500

Explanation:

P = 68000, R =$503$%  & T = 9 months (3/4 years)

$S.I=p×r×t100=(6800×503×34)100=Rs.8500$

1 5566
Q:

What is the sum which earned interest?
I. The total simple interest was Rs. 7000 after 7 years.
II. The total of sum and simple interest was double of the sum after 5 years.

 A) I alone sufficient while II alone not sufficient to answer B) II alone sufficient while I alone not sufficient to answer C) Either I or II alone sufficient to answer D) Both I and II are necessary to answer

Explanation:

Let the sum be Rs. x.

I  gives, S.I. = Rs. 7000 and T = 7 years.

II gives, Sum + S.I. for 5 years = 2 x Sum Sum = S.I. for 5 years.

Now, S.I. for 7 years = Rs. 7000.

therefore, S.I. for 1 year =  Rs. 1000.

Thus, I and II both are needed to get the answer.

1 3500
Q:

A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at $614$ p.a for 2 years. Find his gain in the transaction per year

 A) Rs. 112.50 B) Rs.150.25 C) Rs.167.50 D) Rs.170

Explanation:

= Rs. (625 - 400)

= Rs. 225

23 17769
Q:

A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:

 A) 5% B) 8% C) 12% D) 15%

Explanation:

S.I. for 3 years = Rs. (12005 - 9800) = Rs. 2205.

S.I. for 5 years = Rs.$22053×5$= Rs.3675

Principle = Rs.(9800-3675) = Rs.6125

Hence, Rate = $100×36756125×5$ =12%

10 11354
Q:

A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

 A) Rs.2000 B) Rs.10000 C) Rs.15000 D) Rs.20000

Explanation:

Principal =

35 21382
Q:

A Rent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

 A) 5% B) 7% C) 7.5% D) 10%

Explanation:

Let the rate be R% p.a.

Then, $5000×r×2100+3000×r×4100=2200$

Rate = 10%